Pretraga tekstova
Aganović ističe da su posebno tražene i na cijeni bijele bundeve, budimke, koje se mogu pripremiti na više različitih načina.
Ova je godina na području Sanskog Mosta bila povoljna za uzgoj i rast bundeva. Kako kaže poljoprivrednik Senad Aganović, tokom maja je bilo dosta padavina i vlage, a kasnije je bilo sunčano i stabilno vrijeme koje odgovara vegetativnom razvoju ovoga povrća.
Taj je poljoprivrednik, kako pišu Nezavisne, ove godine proizveo preko 10 tona bundeve. Pojedini primjerci dostižu i do 30 kilograma.
Aganović ističe da su posebno tražene i na cijeni bijele bundeve, budimke, koje se mogu pripremiti na više različitih načina.
"Najjednostavniji je isjeći je na veće komade i staviti u peć, a dobro pečena bundeva je tako ukusna da se malo šta može porediti s njom. Također, ništa manje ukusna nije ni pita koja se može napraviti, a to znaju sve dobre domaćice", objašnjava Aganović.
On svoje plodove uzgaja na potpuno prirodan način, bez upotrebe pesticida ili drugih hemijskih preparata, a prodaje ih na gradskoj pijaci u Sanskom Mostu, ali i na kućnom pragu.
Ova porodica se već generacijama tradicionalno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a po svome pretku Hašimu, koji je u prošlosti bio poznati poljoprivrednik, često ih nazivaju Hašimovići.
Osim bundeva, na više od tri hektara plodnog zemljišta u naselju Krkojevci, proizvode i brojne druge povrtarske kulture, kao i žitarice te stočnu hranu, s obzirom na to da uzgajaju i muzna grla.
"Od poljoprivrede se može dobro živjeti, ali se moraju dobro zasukati rukavi. Na mom gazdinstvu angažovana je cijela porodica, a po potrebi zovem i sezonske radnike. Radi se o potpuno prirodnoj i organskoj proizvodnji. Kupci to znaju prepoznati, tako da nemamo problema sa plasmanom proizvoda, jer ljudi žele da jedu zdravu i provjerenu hranu", kaže ovaj vrijedni sanski poljoprivrednik.
Tagovi
Uzgoj bundeve Senad Aganović Hašimovići Krkojevci Sanski Most
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tamo gdje je na vrijeme obavljena prihrana, strna žita su u dobroj kondiciji...