Pretraga tekstova
Uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća što omugućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.
Korjenasto povrće po prirodi je prilično izdržljivo, no uobičajeno je da se organski uzgojene sorte brže kvare od onih uzgojenih pomoću pesticida.
U supermarketima, pa čak i na pijacama, pronaći ćete ih u super čistom stanju, najčešće bez ostataka zemlje, a to ih to čini sklonijima propadanju, prema istraživanju danskog Aarhus univerziteta, navodi freshplaza.
Naime, uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća što omugućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.
Na danskom su univerzitetu pokrenuli istraživački projekt koji ima za cilj pobljšanje procesa pranja vrućom vodom i korištenjem začina čime se može povećati otpornost povrća.
Ako uspije, projekt Kvalirod nada se povećanju roka trajanja povrća za 14 dana, smanjenju otpada hrane u trgovinama za 5 posto, odnosno 30 posto u kućanstvima.
Foto: Pixabay/skeeze
Tagovi
Kvalirod Pranje povrća Korijenasto povrće
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 3 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano