Pretraga tekstova
Uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća što omugućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.
Korjenasto povrće po prirodi je prilično izdržljivo, no uobičajeno je da se organski uzgojene sorte brže kvare od onih uzgojenih pomoću pesticida.
U supermarketima, pa čak i na pijacama, pronaći ćete ih u super čistom stanju, najčešće bez ostataka zemlje, a to ih to čini sklonijima propadanju, prema istraživanju danskog Aarhus univerziteta, navodi freshplaza.
Naime, uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća što omugućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.
Na danskom su univerzitetu pokrenuli istraživački projekt koji ima za cilj pobljšanje procesa pranja vrućom vodom i korištenjem začina čime se može povećati otpornost povrća.
Ako uspije, projekt Kvalirod nada se povećanju roka trajanja povrća za 14 dana, smanjenju otpada hrane u trgovinama za 5 posto, odnosno 30 posto u kućanstvima.
Foto: Pixabay/skeeze
Tagovi
Kvalirod Pranje povrća Korijenasto povrće
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!