Pretraga tekstova
Virus smeđe smežuranosti ploda paradajza može uništiti čitava područja proizvodnje paprike i paradajza jer nakon zaraze plodovi gube tržišnu vrijednost, a francusko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je njegovu pojavu.
Virus smeđe smežuranosti ploda paradajza (ToBRFV) može uništiti čitava područja proizvodnje paprike i paradajza, bilo u staklenicima, povrtnjacima ili na poljima. Prenosi se kontaktom (kontaminiranim alatima, rukama, odjećom i direktnim kontaktom zaraženih i zdravih biljaka), ali i materijalom za razmnožavanje (reznicama). Sumnja se i na prijenos virusa sjemenom pa treba obratiti pažnju prilikom kupovine sjemena i koristiti isključivo ono dezinfikovano.
Podsjećamo, nedavno smo upozorili na ovaj virus koji je već pogodio šest zemalja Europe, Tursku, SAD te Kinu, a prijetio je biljkama paprike i paradajza u Francuskoj gdje je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede službeno potvrdilo zarazu na ovom povrću.
Širi se razoran virus koji prijeti biljkama paradajza i paprike
Kako piše freshplaza, u jednom stakleniku u pokrajini Finistere u regiji Bretanja, potvrđena je pojava ovog virusa. Staklenik je zatvoren, a biljke će biti uništene i obavit će se dezinfekcija.
Od oktobra 2019. europski proizvođači su dužni prijaviti pojavu ovog virusa na svojim gazdinstvima kako bi se spriječilo njegovo širenje. Iako plodovi brzo propadaju, zaraženi paradajz se može jesti što znači da nije opasan za ljude.
Još uvijek nije jasno kako su biljke kontaminirane, a rasad zaraženih biljaka proizveden je u Velikoj Britaniji iz nizozemskog sjemena. Ostala gazdinstva koja su takođe posadila biljke od istog britanskog uzgajivača pomno prate svoje zasade.
Predsjednik francuske grupe koja proučava paradajz i krastavace (AOP), Laurent Berge kaže: "Francuska industrija je u prošlosti uspjela zadržati borbu protiv virusa, ali ova epidemija je ipak opasna jer je jako virulentan".
Francusko ministarstvo poljoprivrede upozorava na ekonomske posljedice koje ovaj virus ima za profesionalne i hobi uzgajivače. Naime, od svih povrtarskih vrsta u Francuskoj, najvažniji je paradajz. U toj zemlji je 2018. godine uzgojeno 712.000 tona tog povrća pri čemu treba dodati i 400.000 tona iz privatnih vrtova, a u prosjeku jedna francuska porodica godišnje pojede oko 14 kg paradajza.
Tagovi
Virus paradajza Virus paprike ToBRFV Francuska
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)