Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nešto novo
  • 11.10.2025. 09:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Pogledajte Midhatov paradajz: "Ovo je eksperiment, ničim ga nisam štitio"

Ni bolest ni štetočine nisu napadale njegov paradajz iz ovog eksperimentalnog uzgoja.

Pogledajte Midhatov paradajz: "Ovo je eksperiment, ničim ga nisam štitio"
Foto: Selma Mujić
89
0
0

"Vidiš ovaj paradajz, njega sam uzgojio kao eksperiment, ni bolest ni štetočina ga nije napala", kaže nam Midhat Muslić, poljoprivredni proizvođač iz Visokog.

Ponosno nam pokazuje paradajz pravilnog oblika 'bez packe' na sebi i nastavlja: "Uspio sam Bogu hvala", kaže vrijedni domaćin koji na svom gazdinstvu uzgaja voće i povrće, koje prodaje na pijacama, zajedno sa prerađevinama koje njegova porodica priprema.

Samo paradajz na 100 kvadrata

Od sadnice do ploda, sve je 'majstorija' ovog proizvođača, koji pojašnjava da je ove godine izdvojio jedan plastenik od 100 kvadrata u kojem je zasadio samo paradajz - hibrid Pink Gusto.

paradajz u gajbi
Iz plastenika od 100 m2 ubrao tonu i po paradajza

"Sa svojim agronomom Omerom sam se dogovorio da uradimo jedan eksperiment. Po njegovom savjetu smo koristili samo kristalone - dvije kile na kacu vode od 1.000 litara, i aplicirali sve kroz sistem navodnjavanja", priča Muslić, ponavljajući "samo voda i kristaloni".

Agronom Omer Omerbegović nam pojašnjava da je riječ o nečemu novom na našim prostorima. Kako ističe, to se uveliko radi u profesionalnoj proizvodnji, kod velikih proizvođača, gdje se ishrana bazira na računici koliko kojeg hraniva biljka za sezonu iznosi iz zemljišta. Potom se prave recepture koliko hrane treba unijeti.

U manjoj proizvodnji to nije toliko zastupljeno. No, za ovaj eksperiment, u svakoj je fazi pratio potrebe biljke. Stajsko đubrivo nisu dodavali, a sva hrana je išla u vidu kristalona. "Ustvari, umiješao sam razne vrste kristalona kako bi zadovoljili u svakoj fazi tačnu potrebu biljke za elementima. Ako je u fazi rasta malo će više trebati azota od kalijuma, ako je faza plodonošenja, onda obratno", precizira agronom.

Kod Midhe se uvijek traži gajba više: Sve stiže sa svojom porodicom

Domaćin kaže kako je dobio krupne i sjajne plodove, koji su evo baš sada kada smo ga sreli nešto sitniji. No, s obzirom na to da je kraj sezone, zaslužuje pohvale. Ni bolest ni štetočine, priča nam, nisu napadale biljku iz ovog uzgoja.

"Tek ga je sada s ovim kišama, s jednog kraja plastenika uhvatio pauk, ali ja opet neću ništa da pršćem, nek’ ga uništi, ali neću, želim da vidim kako će se izboriti", dodaje Midhat.

Za svoj obraz

Rezultatom je zadovoljan, pa godini planira pojačati ovu proizvodnju, koja mu je sa 100 kvadrata plasteničkog uzgoja donijela tonu i po plodova.

štand
Paradajz iz eksperimentalnog uzgoja prodaje samo na svom štandu

"Idem po pijacama i samo tu prodajem ovaj paradajz, ne dajem ga otkupljivaču na veliko, koji dolazi i vozi pola tone ili tonu, njega čuvam samo za sebe, za svoj obraz", zaključuje Muslić.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Pink Gusto Midhat Muslić Hibrid Kristaloni Omer Omerbegović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner