Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Sadnja luka
  • 15.03.2022. 07:30

Pepeo uništava prouzrokovače truleži glavice luka - koje su još dobrobiti?

Pepeo može pomoći u zaštiti luka od brojnih štetočina, ali ga možemo iskoristiti za prihranjivanje jer je bogat raznim mineralima

Foto: Verica Matić
  • 2.302
  • 359
  • 0

Pepeo je za luk odličan dodatak zahvaljujući svom sastavu. Sadrži mnogo minerala i drugih korisnih materija. Možemo ga koristiti za dezinfekciju zemljišta, kao đubrivo, insekticid i fungicid. On poboljšava strukturu i karakteristike zemljišta, pomaže kod razgradnje organskih materija. Velika je prednost što ne sadrži hlor na koji su lukovi osjetljivi. Uništava prouzrokovače truleži glavice.

Kod primjene uvijek treba imati na umu da pepeo povećava pH reakciju i ne treba ga koristiti na blago kiselim, neutralnim i alkalnim zemljištima. Prečesta upotreba povećava pH i možete napraviti više štete nego koristi.

Ne sadrži azot i zbog toga se taj element mora dodavati. Uravnotežena upotreba pepela i dobar balans sa azotom može dati kvalitetne glavice luka koje se odlikuju dugotrajnošću. Fosfor i kalij su u obliku kojeg biljke lako apsorbuju.

Pošto se radi o prirodnoj materiji, ne predstavlja opasnost po ljude i okruženje. Naravno, s primjenom ne treba pretjerivati.

Još jedna prednost korištenja pepela je što luk postaje otporniji na promjene vremenskih prilika i manje je podložan pojavi žućenja.

Uz pepeo će luk biti otporniji (Foto: Depositphotos/york010)

Možemo ga koristiti na različite načine, ali ne više od dva do tri puta tokom vegetacije. Termina primjene ima više. Dodavanje se obavlja kod predsjetvene pripreme zemljišta ili posipanjem neposredno prije sadnje. Zatim se može raditi rastvor kojim ga zalijevamo poslije nicanja ili obavljamo tretiranje u cilju zaštite od štetočina i bolesti.

Najjednostavnija primjena je posipanje po površini tla. To se uvijek radi prije obilnog zalijevanja ili kiše. Na 1m² dovoljno je jedna šolja pepela.

Rastvor za lukovice

U 1l vode rastvori se jedna supena kašika pepela. U ovom rastvoru se lukovice drže potopljene sljedećih pet do šest sati prije sadnje.

Rastvor za zalijevanje

Za pripremu ovog rastvora je potrebno 250g pepela koji se rastvori u 10l vode. Sve se dobro promiješa i ostavi na sobnoj temperaturi sljedeća tri dana. Poslije toga se može koristiti za zalijevanje.

Đubrivo od pepela i kvasca

Jedna supena kašika pepela, pet kašika šećera i jedna kašika suvog kvasca se preliju sa 3l vode. Sve se dobro izmiješa i ostavi najmanje tri dana da se kvasac aktivira i razloži šećer. Koristiti za zalijevanje gredice.

Primjenjuje se poslije zalijevanja i uveče, prije kiše. Ne zalijevajte biljke već zemljište okolo glavica, nikada direktno na njih. 

Kada se dodaje u formi đubriva može se koristiti do tri puta u toku vegetacije. Prvi put početkom proljeća i ako je zemljište siromašno hranivima, drugi put poslije četrnaest dana. Veoma je značajno da prihranu obavimo tokom ljeta kada se lukovice aktivno formiraju, jer će biljka usvojiti hraniva kada su joj najpotrebnija.

Insekticid od pepela

Ovaj insekticid se koristi protiv lukove muhe, tripsa i drugih štetnih insekata. U 10 litara vode rastvori se 300 grama pepela i ostavi 48h, najmanje 24 sata. Nakon toga se procijedi i doda do 50 g sapuna za veš. Kod tretiranja lisnih ušiju količina pepela se može smanjiti na 100 g.

Tretiranje se obavlja rano ujutro ili kasno uveče po suvom vremenu bez vjetra.


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Pepeo Luk Sjetva luka Lukova muha Štetočine luka Zaštita luka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.