Pretraga tekstova
Semberski povrtar Milisav Filipović u plastenicima ukupne površine 750 kvadratnih metara uzgaja salatu, špinat, luk i druge usjeve. Ova proizvodnja je rentabilnija od ljetne, ali je plasman često ugrožen zbog robe iz uvoza.
Proizvodnja povrća u zaštićenim područjima ne raste samo u svijetu nego i na našim prostorima. Dokaz tome je i sve češće sufinanciranje plasteničke proizvodnje od strane lokalne samouprave.
U Republici Srpskoj je također sve više poljoprivrednika koji proizvode povrće tokom cijele godine. U plastenicima koji imaju sisteme za grijanje proizvode rano povrće i već ga u martu plasiraju na tržište.
Raste proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima i vertikalnim farmama
U hladnim plastenicima zimi uzgajaju špinat, salatu i druge usjeve koji dobro podnose niže temperature, a tokom ljeta sezonsko povrće. Tako u jednom plasteniku ostvare tri do četiri proizvodnje u godini, navodi rtrs.
Semberski povrtar Milisav Filipović proizvodi povrće tokom cijele godine. U plastenicima ukupne površine 750 kvadratnih metara uzgaja salatu, špinat, luk i druge usjeve. Ova proizvodnja je rentabilnija od ljetne, ali je plasman često ugrožen zbog robe iz uvoza.
"Na primjer mladi krompir. Јa ga uradim, iznesem ga početkom aprila ili krajem marta. A ljudi, uvezu iz Egipta i ja ne mogu da budem konkurencija. Moja cijena veleprodajna je 1,5 KM, a njihova prodajna 1 KM i ne možeš proći tako da kažem", priča Milisav Filipović iz Ljeskovca.
U takvim situacijama pomažu stalni kupci, kaže Filipović. Već je prodao oko 3.500 glavica salate, a krajem idućeg mjeseca plasirat će još toliko, nakon čega će u plastenike zasaditi nove usjeve.
"Paradajz, krastavac pa kornišon mali, to je to. Uglavnom zaokruži se cijela godina da plastenik radi. Nema prekida, ni nama odmora, a ni plasteniku odmora", dodao je Filipović.
Ova zima, naizgled povoljna za proizvodnju, stvarala je probleme povrtarima. Velike temperaturne oscilacije stresne su za biljku i potrebno je, savjetuju agronomi, zaštititi usjeve.
"Usjeve treba tretirati folijarnim prihranama na bazi aminokiselina da bi biljke mogle što bolje da podnesu te temperaturne oscilacije od 15 do 20 stepeni u odnosu dan i noć i da bi se nesmetano razvijale", savjetuje agronom Stanko Tadić.
Plastenike treba provjetravati, da se zbog vlage ne pojave biljne bolesti, upozoravaju stručnjaci. Treba obratiti pažnju i na pojavu insekata koji mogu pričiniti veliku štetu na usjevu.
Foto: Flickr/umseas
Tagovi
Plastenička proizvodnja Stanko Tadić Milislav Filipović Folijarna zaštita Biljne bolesti Plastenik
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)