Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukov listojed
  • 04.04.2019. 09:00

Lukov listojed - mala larva, velika štetočina

Lukov listojed se povremeno javlja. Larve pričinjavaju velike štete na crvenom i bijelom luku, poriluku, krompiru, repi, kupusu, mahunarkama. Veoma brzo mogu u potpunosti da unište gredicu luka.

Foto: Depositphoto/erierika WikimediaCommons/Beentree
  • 3.564
  • 307
  • 1

Vremenske prilike su pogodovale pojavi lukovog listojeda Galeruca tanaceti. Mnogi amaterski i profesionalni uzgajivači crvenog i bijelog luka su ovog proljeća neugodno iznenađeni prisustvom larvi ove štetočine. Razlog nepoznavanja ovog insekta je što se povremeno javlja u vidu masovnih pojava. U godinama pojave zabilježene su velike štete na crvenom i bijelom luku, ali i na drugom uzgajanom povrću.

Polifagna štetočina

Lukov listojed ima jednu generaciju godišnje, a prezimljava kao jaje u jajnom leglu. Unutar legla možemo naći od 20 do 70 jaja. Ova jajna legla uglavnom su položena na korovskim biljkama, ali i na ozimom luku. Najčešće jaja polaže na osnovu biljke, blizu zemlje. Tek položena jaja su svijetla, a ženka ih prelije sekretom koji očvrsne na vazduhu i potamni.

Mlade larve se pojavljuju na proljeće, tokom aprila i maja. Larve su dužine oko 1cm, crne i čekinjaste. Po obliku su slične larvama krompirove zlatice, ali su izrazito crne. Kada se pokrenu mogu brzo da se kreću. One se intenzivno hrane i mogu da pričine velike štete na usjevu crvenog i bijelog luka, čak i da ga u potpunosti unište.

Osim crvenog i bijelog luka napadaju i ostale pripadnike porodice lukova (poriluk, luk ljutiku). Na njihovom meniju su krompir, repa, kupus, mahunarke, razne vrste cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja i drugog gajenog bilja. Osim vrsta koje uzgajamo, larve se hrane vrstama koje rastu na livadama i njivama: hajdučkom travom, hoću – neću, maslačkom, mrtvom koprivom i sličnim vrstama.

Smatra se da je masovna pojava kada se na 1m² nađe 150 jedinki. Dovoljno je da su dvije biljke luka napadnute i da na njima pronađete ovaj broj larvi. Problem sa larvama lukovog listojeda je što se one sele od biljke domaćina na okolne biljke i veoma brzo mogu da napadnu sve biljke na jednoj gredici u bašti.

Larve se krajem maja preobražavaju u lutke i nakon tri sedmice, tokom juna, dolazi do pojave odraslih jedinki. Nakon kraćeg perioda ishrane odrasle jedinke se povlače i padaju u ljetnu dijapauzu da bi se ponovo pojavile tokom jeseni, od septembra, i položile jaja za sledeću generaciju.

Suzbijanje lukovog listojeda

Pošto se štetočina pojavljuje povremeno, u zavisnosti od vremenskih prilika, njezino suzbijanje nije jednostavno. U godinama pojave potrebno je koristiti pripravke koji će biti veoma efikasni kako bi što brže eliminisali larve, jer su one veoma proždrljive.

Pesticid od čili paprike

Ovaj prirodni pesticid se pokazao veoma efikasan u borbi protiv larvi lukovog listojeda. Tri ploda čili paprike kuvati u 1l vode. Kada proključa ostaviti da se ohladi, procijediti i razblažiti sa 10l vode. Tretiranje ponoviti nekoliko puta tokom proljeća i u zavisnosti od intenziteta napada.

Treba izbjegavati prekomjernu upotrebu pesticida, ali i upotrebu soli čemu mnogi uzgajivači pribjegavaju. 

So i ulje u bašti, brašnom protiv mravi i ostali biseri kojih se moramo odviknuti


Tagovi

Lukov listojed Galeruca tanaceti Štetočina Masovna pojava Eko pesticid Čili paprika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]