U odnosu na druge mahunarke, ima manje zahtjeve za vlagom, a može podnijeti mrazeve do -6 stepeni.
Sočivo, leća ili bob je mahunarka koja se kod nas rijetko gaji, ali i konzumira iako se najbrže kuva u odnosu na druge mahunarke. To je jednogodišnja biljka i po izgledu je najsličnija grašku, u mahuni se nalazi samo jedno ili dva zrna. Starije sorte nisu bile rodne što je bio jedan od razloga izostanka gajenja ove povrtarske biljke.
Novije sorte su rodnije i to bi moglo uticati da se ova kultura krene više gajiti i konzumirati te bi isihrana bila raznovrsnija. Kao i sve druge kulture, ne podnosi monokulturu i na istom mjestu mogla bi se naći tek za pet do šest godina.
Minimalna temperature za klijanje je od tri do pet stepeni Celzijusa, a može podnijeti mrazeve od -5 do -6oC. Optimalna temperature za rast i razvoj je od 19 do 20oC. U odnosu na druge mahunarke, ima manje zahtjeve za vlagom.
Sije se na razmak od 12 do 15 cm između redova, što ukazuje da se radi o uskorednoj sjetvi. Slabije podnosi organska đubriva pa se proporučuje više upotrebljavati mineralna kompleksna. Sije se u martu na dubinu oko 3 do 5 cm. Potrebno je 80 do 120 kg sjemena/ha. Predsjetvenoj pripremi treba posvetiti posebnu pažnju, što važi i za većinu kultura. Iako ima male zahtjeve za vlagom dobro reaguje na navodnjavanje, zalijevanje u fazi cvijetanja.
Prema krupnoći sjemena sorte sočiva se mogu podijeliti na one sa sitnim i krupnim sjemnom.
Pravo vrijeme za berbu sočiva je kada su mahune pri dnu biljke smeđe, odnoso kada sazri dvije trećine mahuna, tada se preporučuje da žetva otpočne. Poslije košenja biljke se ostave na njivi da se malo prosuše pa se tek onda odnose sa parcele. Prije skladištenja zrno je potrebno zaštiti od žiška i prosušiti, ali obratiti pažnju da vlažnost ne bude ispod 12 posto.
Zelena nadzemna masa ove biljke ima ogromnu hranjivu vrijednost za stoku kao crvena djetelina, mada se o tome malo zna, pa se rjetko i koristi kao dodatak stočnoj hrani.
Ova namirnica ima izuzetno kvalitetne nutritivne vrijednosti, kao i pasulj, sočivo obiluje proteinima tako da može biti odlična zamjena za meso. Istorija konziumranja je jako stara, vjeruje se da vodi porijkelo iz centralne Azije. Najpopularnija je u indijskoj kuhinji. Zrno može biti zeleno, smeđe, žuto, crno ili čak crveno. Osim proteina bogato je ugljenim hidratima čak 63%, ima izuzetno visok sadržaj skroba, dio ugljenih hidrata čine i probiotici koji igraju važnu ulogu u crijevnoj flori našeg organizma.
Obiluje i značajnim sadržajem minerala i to: željezom, magenzijumom, molibdenom, fosforom, cinkom, kalijumom i drugim, a značajno sadrži i vitamine naročito vitaminima B kompleks, te vitamin C i K što sve ukazuje da ova namirnica ima izuzetne nutritivne osobine.
Posljednjih godina sjeme sočiva je više traženo jer daje izuzetne klice koje vegetarijanci i ljubitelji zdrave hrane obožavaju, upravo zbog svojih bogatih nutritivnih osobina. Vrlo malo sadrži masti.
Ipak sjeme se najviše koristi i priprema kao varivo u čorbama, a može biti kao dodatak i drugim jelima. Termička priprema je vrlo brza i jednostavna, da bi se skuvao potrebno je oko 25 minuta.
Pored cijelog sjemena, može se koristii i prekrupa od sočiva. Brašno sočiva se može dodati pšeničnom pri pripremi hljeba kada služi kao odličan dodatak sa 20% udjela. Leća znatno utiče na smanjenje rizika srčanih oboljenja, te na smanjenje nivoa krnvnog pritiska.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Lentil | Latinski naziv: Lens culinaris Medik. (sin. Lens esculenta Moench Erwum lens L.)
Leća se najviše uzgaja u Indiji. Lakše je probavljiva od graha, a vrijedna je namirnica s oko 25 % bjelančevina i do 60 % ugljikohidrata. Najbrže procvate pri dužini dana od 15 –... Više [+]
Engleski naziv: Lentil | Latinski naziv: Lens culinaris Medik. (sin. Lens esculenta Moench Erwum lens L.)
Leća se najviše uzgaja u Indiji. Lakše je probavljiva od graha, a vrijedna je namirnica s oko 25 % bjelančevina i do 60 % ugljikohidrata. Najbrže procvate pri dužini dana od 15 –... Više [+]Tagovi
Autorica