Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otporna na preparate
  • 04.06.2022. 09:00

Kupusna stjenica je najopasnija štetočina koja uništava kupusnjače - kako je suzbiti?

Šteta se ogleda u tome što stjenica sisa listove zbog čega dolazi do prekida kolanja sokova unutar biljke i pojave bijelih tačaka po cijeloj površini lista

Foto: Bojan Kecman
  • 10.176
  • 601
  • 0

Čim se posade kupusnjače možete računati da će se, u vrlo kratkom roku, pojaviti i štetočine među kojima je najčešća, a i najopasnija, kupusna stjenica, Eurydema ventrale. Ona se pojavljuje svake godine i može u potpunosti da uništi mlade biljke.

Stjenica napada sve kupusnjače, od kupusa, kelja, brokolija... Naročito su opasne ako se od početka ne vodi računa o zaštiti biljaka.

Otporne na preparate

Šteta se ogleda u tome što sisa listove zbog čega dolazi do prekida kolanja sokova unutar biljke i pojave bijelih tačaka po cijeloj površini lista, koje mogu biti pojedinačne ili spojene u veće, posebno ako je napad jak. Poštede samo centralne žile i stabljiku biljke koja gubi na kvalitetu jer dolazi do razgradnje hlorofila i u tom slučaju mnogo ju je teže prodati na tržištu.

Nametnik je veličine do jednog centimetra sa više crnih pjega na površini tijela. Jaja sivkaste boje odlaže u dva ili više redova, na naličju lista, a štetu čine odrasli insekti.

Otporne su na većinu preparata

Kupusnjače su među biljkama koje se najviše tretiraju hemijskim sredstvima. Stjenice se, inače, teško suzbijaju jer su otporne na većinu preparata i brzo stiču otpornost na njih. Ukoliko želite da ih se, u velikoj mjeri, riješite pomoću insekticida, možete koristiti sredstva na bazi indoksakarba, lambda i gama cihalotrina, emamektin benzoata i slično.

Od sredstava koja su dozvoljena u organskoj poljoprivredi koriste se preparati na bazi azadiraktina (neem ulje), Bacillus thuringiensisa i spinosada (preparat Laser).

Nova sredstva

Postoji još jedno sredstvo koje, za sada, nije dostupno na bosanskohercegovačkom tržištu, a dozvoljeno je u organskoj zaštiti. To je King bo, aktivna materija oksimatrin, dobijen iz ljekovite biljke Sophora flavescens. Ovaj preparat pokazao se kao dobar i u suzbijanju kruškine buve.

Kako zaštititi kupusnjače prirodnim sredstvima?

Prošle godine proizvođači povrća, i na otvorenom polju i u plastenicima, muku su mučili ne samo sa štetama od kupusne stjenice, već i od svih ostalih štetnih stjenica. Upravo se ovaj preparat pokazao kao odličan u njihovom suzbijanju, ali se on, ilegalnim kanalima, prebacuje u BiH. Preporuka je ipak da se ne upuštate u ovu avanturu, no, ako ga ipak odlučite nabaviti, imajte na umu da to radite na vlastitu odgovornost.

Alternativne metode

Što se tiče ostalih mjera suzbijanja, pojedini proizvođači uspjeli su da se riješe svih stjenica, pa i kupusne, kombinacijom čili paprike i ljute mljevene paprike sa devet postotnim alkoholnim sirćetom i bijelim lukom.

Dobra kombinacija za suzbijanje stjenica je glina, sirće i čili paprika

Sam bijeli luk ili samo sirće nije dalo zadovoljavajuće rezultate. Rezultati se mogu postići i dodavanjem kaolinske gline koja guši štetočinu, a naročito je dobra kombinacija glina, sirće i čili paprika.

Naravno, vodite računa o tome da se ne začepe dizne na prskalici, a što se tiče doza one i nisu toliko važne ako se rastvore u barem pet litara vode. Kombinacija bi trebalo da ima jak miris koji će, ne samo uništiti, već i otjerati štetočine na barem nekoliko dana. U slučaju čestih kiša potrebno je odraditi više tretmana.


Fotoprilog


Tagovi

Kupusna stjenica King bo Kaolinska glina Čili paprika Kupusnjače Suzbijanje stjenica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.