Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otporna na preparate
  • 04.06.2022. 09:00

Kupusna stjenica je najopasnija štetočina koja uništava kupusnjače - kako je suzbiti?

Šteta se ogleda u tome što stjenica sisa listove zbog čega dolazi do prekida kolanja sokova unutar biljke i pojave bijelih tačaka po cijeloj površini lista

Foto: Bojan Kecman
  • 6.364
  • 444
  • 0

Čim se posade kupusnjače možete računati da će se, u vrlo kratkom roku, pojaviti i štetočine među kojima je najčešća, a i najopasnija, kupusna stjenica, Eurydema ventrale. Ona se pojavljuje svake godine i može u potpunosti da uništi mlade biljke.

Stjenica napada sve kupusnjače, od kupusa, kelja, brokolija... Naročito su opasne ako se od početka ne vodi računa o zaštiti biljaka.

Otporne na preparate

Šteta se ogleda u tome što sisa listove zbog čega dolazi do prekida kolanja sokova unutar biljke i pojave bijelih tačaka po cijeloj površini lista, koje mogu biti pojedinačne ili spojene u veće, posebno ako je napad jak. Poštede samo centralne žile i stabljiku biljke koja gubi na kvalitetu jer dolazi do razgradnje hlorofila i u tom slučaju mnogo ju je teže prodati na tržištu.

Nametnik je veličine do jednog centimetra sa više crnih pjega na površini tijela. Jaja sivkaste boje odlaže u dva ili više redova, na naličju lista, a štetu čine odrasli insekti.

Otporne su na većinu preparata

Kupusnjače su među biljkama koje se najviše tretiraju hemijskim sredstvima. Stjenice se, inače, teško suzbijaju jer su otporne na većinu preparata i brzo stiču otpornost na njih. Ukoliko želite da ih se, u velikoj mjeri, riješite pomoću insekticida, možete koristiti sredstva na bazi indoksakarba, lambda i gama cihalotrina, emamektin benzoata i slično.

Od sredstava koja su dozvoljena u organskoj poljoprivredi koriste se preparati na bazi azadiraktina (neem ulje), Bacillus thuringiensisa i spinosada (preparat Laser).

Nova sredstva

Postoji još jedno sredstvo koje, za sada, nije dostupno na bosanskohercegovačkom tržištu, a dozvoljeno je u organskoj zaštiti. To je King bo, aktivna materija oksimatrin, dobijen iz ljekovite biljke Sophora flavescens. Ovaj preparat pokazao se kao dobar i u suzbijanju kruškine buve.

Kako zaštititi kupusnjače prirodnim sredstvima?

Prošle godine proizvođači povrća, i na otvorenom polju i u plastenicima, muku su mučili ne samo sa štetama od kupusne stjenice, već i od svih ostalih štetnih stjenica. Upravo se ovaj preparat pokazao kao odličan u njihovom suzbijanju, ali se on, ilegalnim kanalima, prebacuje u BiH.

Alternativne metode

Što se tiče ostalih mjera suzbijanja, pojedini proizvođači uspjeli su da se riješe svih stjenica, pa i kupusne, kombinacijom čili paprike i ljute mljevene paprike sa devet postotnim alkomoholnim sirćetom i bijelim lukom.

Dobra kombinacija za suzbijanje stjenica je glina, sirće i čili paprika

Sam bijeli luk ili samo sirće nije dalo zadovoljavajuće rezultate. Rezultati se mogu postići i dodavanjem kaolinske gline koja guši štetočinu, a naročito je dobra kombinacija glina, sirće i čili paprika.

Naravno, vodite računa o tome da se ne začepe dizne na prskalici, a što se tiče doza one i nisu toliko važne ako se rastvore u barem pet litara vode. Kombinacija bi trebalo da ima jak miris koji će, ne samo uništiti, već i otjerati štetočine na barem nekoliko dana. U slučaju čestih kiša potrebno je odraditi više tretmana.


Fotoprilog


Tagovi

Kupusna stjenica King bo Kaolinska glina Čili paprika Kupusnjače Suzbijanje stjenica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.