Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kupusa
  • 22.06.2024. 09:00

Kupus bez hemije? Da, moguće je!

On je među povrtarskim kulturama koje se najviše pršću. Ipak, moguće je da se gaji i bez hemije!

Foto: Bojan Kecman
  • 74
  • 10
  • 0

Kada se pomisli na kupus jedna od prvih asocijacija jeste prskanje pesticidima. On je među povrtarskim kulturama koje se najviše pršću zbog čega je od velike važnosti voditi računa o karenci pesticida koji se koriste.

Ipak, moguće je da se gaji i bez hemije, odnosno, uz upotrebu sredstava dozvoljenih u organskoj proizvodnji.

Konvencionalna proizvodnja

Kupus sadrži ugljene hidrate, vitamine K, C, B6, mangan, kalijum, itd. I zbog toga spada u nezamjenjivu namirnicu u domaćinstvima. Iako mnogi sumnjaju, moguće je da se proizvede i po organskim principima.

Protiv insekata se mogu koristiti začini

Naime, u konvencionalnoj proizvodnji sa prskanjima se počinje prije rasađivanja, a naročito nakon sadnje i pred formiranje glavica. Vegetacija traje od 100 -120 dana pa zaštita nije laka. Plus, insekti se uvlače u unutrašnjost glavice, a višak padavina idealan je za razvoj gljivica, odnosno, nastanak bolesti. Najčešće su plamenjača, pjegavost, trulež i bolesti prouzrokovane bakteriozama.

Međutim, ako se ne poštuje karenca glavice će biti pune aktivnih materija insekticida i fungicida koje mogu da nanesu štetu organizmu. Takođe se protiv korova koriste i herbicidi, naročito na većim površinama.

Organska proizvodnja

I u organskoj proizvodnji mora se, već nekoliko dana nakon sadnje, krenuti sa zaštitom i prihranom biljaka. Protiv insekata, umjesto insekticida, za borbu se mogu koristiti začini koji odbijaju sovice, leptirastu vaš, buvača, kupusnu stjenicu, kao i ostale vrste stjenica koje su, sve češće, veliki problem u proizvodnji povrća.

Dovoljno je da se pripremi macerat od bijelog luka, crvenog luka, pelina, plus voda u kojoj su otopljeni biber, čili, ljuta mljevena paprika, sirće i cimet. Navedena sredstva mogu da se koriste zajedno, a mogu i odvojeno, ili po dva, tri sredstva zajedno.

Uz biljke mogu da se sade neven i kadifa

Što se tiče doza, dovoljne su tri do četiri litre vode u kojoj su dan ili dva stajala sredstva, u prskalicu od 10 litara. Potrebno ih je dobro procijediti, kako ne bi došlo do začepljenja prskalice. Dovoljno je da se biljke pršću jednom sedmično, a ako često pada kiša, može i dva puta.

Od organskih preparata dozvoljena je upotreba morskih algi, kao aktivnih materija i preparat Laser, sa aktivnom materijom spinosad. Uz biljke mogu da se sade neven i kadifa koji odbijaju štetne inskete i nematode. 

Kopriva, gavez i djetelina

Kada je riječ o prihrani, u početku, nakon rasađivanja, kupusu je potrebno dosta azota, što se obezbjeđuje prskanjem folijarno ili navodnjavanjem s vodom u kojoj je bila otopljena kopriva, gavez i djetelina. Pred formiranje glavica potrebna su gnojiva sa kalijumom.

Kupusni štitasti moljac: Kako suzbiti bijele mušice na povrću?

Takođe, postoje preparati registrovani u organskoj proizvodnji koji imaju kalijum, fosfor, bor i ostale elemente i mikroelemente i koji se mogu koristiti pojedinačno, a mogu i zajedno sa koprivom, gavezom i djetelinom. Sva ova sredstva i korovi imaju ulogu i u zaštiti od bolesti jer kupus je osjetljiva biljka, pogotovo ako pada mnogo kiše.

Postoje i preparati koji osim algi, organskog azota i ugljenika, sadrže i jod pa se postižu još bolji rezultati u zaštiti. Pomaže i nekuvano domaće mlijeko ili surutka, uz dodatak joda i sode bikarbone. Navedena sredstva koriste se pojedinačno ili zajedno. Ne treba zaboraviti ni vodu jer kupus voli vodu, ali se treba izbjegavati pretjerano zalijevanje u vrijeme ukorjenjavanja biljaka.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kupus Karenca Spinosad Začini Laser Organski azot


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.