Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekti na paradajzu
  • 19.07.2023. 07:30

Koje su najčešće štetočine paradajza?

Potrebno je poznavati štetočine kako bi mogli preduzeti preventivne mjere, prepoznati prve znakove njihovog prisustva i provesti suzbijanje i zaštitu usjeva

Foto: Maja Celing Celić
  • 277
  • 22
  • 0

Uzgajanje paradajza u plasteniku i na otvorenom nosi svoje rizike. Pored bolesti i korova, veliki problem mogu biti razne štetočine koje svojim načinom života i ishranom umanjuju prinos i kvalitet plodova. U nekim slučajevima šteta može biti potpuna, naročito ako su napadnute mlade biljke.

Potrebno je poznavati štetočine kako bi mogli preduzeti preventivne mjere, prepoznati prve znakove njihovog prisustva i provesti suzbijanje i zaštitu usjeva. Najčešći su insekti koje možemo naći na svim biljnim organima u različitim fazama razvoja, od jaja do odraslih jedinki.

Lisne uši

Najčešće se pojavljuju lisne uši. Postoje mnogobrojne vrste, a svima je zajedničko da su to sitni insekti koji sišu biljne sokove. Osim paradajz, napadaju skoro sve biljne vrste. Javljaju se u proljeće, ali u jesen kada je dovoljno toplo, vlažno i dok su biljke sočne. Nalazimo ih na mladim listovima i vegetativnim vrhovima koji imaju sočno i nježno tkivo. Mogu ih donijeti mravi, jer se hrane mednom rosom koju ispuštaju. Upravo medna rosa doprinosi naseljavanju gljivice čađavice. Problem je veći kada znamo da prenose viruse koji izazivaju biljne bolesti.

Bijele mušice

Jedna štetočina je česta u plastenicima. Radi se o bijeloj ili leptirastoj uši koja siše sokove, ali doprinosi širenju i pojavi biljnih bolesti. Kolonije se nalaze na donjoj strani listova te izazivaju žutilo.

Bijela leptirasta uš na kupsu, paradajzu, krastavcima... Kakve mjere preduzeti?

Ima mnogo generacija i zbog toga ih je potrebno što prije suzbiti.

Grinje

Tokom ljeta na paradajzu pronalazimo grinje na donjoj strani listova. Većini vrsta odgovara suho i toplo vrijeme. Zbog malih dimenzija teško ih je otkriti. Populacija brzo povećava brojnost, što znači da moramo što prije obaviti tretiranje.

Grinje su vrlo sitne ((Foto: Depositphotos/jopstock)

Tripsi

Oštećenja na paradajzu su vidljiva kao svijetle, srebrne tačkice. Tkivo lista i ploda zahvata nekroza. Osim što umanjuju rast, razvoj, prinos, tripsi su prenosnici bolesti.

Žičnjaci, rovci, larve hruštova... 

Među zemljišnim štetočinama predvode nematode, žičnjaci, rovci i larve hruštova (majskih buba). Kako je paradajz kultura koja se redovno zalijeva zemljište je rahlo, što odgovara ovim štetočinama. Veoma su proždrljive, jedu korijen, i na kraju dovode do zaustavljanja rasta i razvoja biljaka, a ponekad i do njihovog potpunog propadanja.

Rovac posebno voli mlade biljke (Foto: Depositphotos/UrosPoteko)

Smrdibube - smrdljivi martin

Poslednjih godina na pojedinim područjima velike štete prave smrdibube koje sišu sokove. Najupečatljiviji simptomi su na plodovima paradajza gdje se oko mjesta uboda razvija obezbojenost. Plod postaje šaren, deformisan i neukusan.

Stjenice ne podnose začine, otjerajte ih mentom, cimetom i bijelim lukom

Ne treba zaboraviti ni moljca paradajza Tutu absolutu koji poslednjih godina zahvata sve veće površine. Pripada unesenim vrstama. Napada stabljiku, list i plod.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Štetočine paradajza Zaštita paradajza Insekti na paradajzu Lisne uši Trips Grinje Smrdljivi martin Smrdibuba Žičnjaci Rovci Bijele mušice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.