Pretraga tekstova
Skladišta su puna prošlogodišnjeg luka, a stiže nova berba
Cijene bijelog luka na kineskom tržištu su u padu od početka maja, a izvoz dostiže istorijske rekorde. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine prosječna veleprodajna cijena bijelog luka u zemlji od 25. maja iznosila je 0,42 eura/kg. To je 16,2 posto manje nego u istom periodu prošlog mjeseca i 22,9 posto manje nego na početku godine, navodi Guojiguoshu.
Otkupne cijene ove vrste povrća su veoma niske. Na pijaci Jinxiang u provinciji Shandong u maju je bila od 0,2 do 0,5 juana niža nego u istom periodu prošle godine.
Ponuda nove berbe raste, a količina luka u skladištima je velika. Njegovu cjenovnu vrijednost dodatno obaraju troškovi skladištenja.
Količina zaliha od 1. maja 2022. godine u Jinxiangu, iznosila je oko 750.000 tona. Radi se o povećanju od 216.000 tona ili 40 do 45 posto u odnosu na 534.000 tona u istom periodu 2021. godine.
Epidemija korona virusa je zatvorila restorane i brojne ugostiteljske objekte što je dovelo do manje potrošnje. U skladištima su još uvijek velike količine prošlogodišnjeg, a novi pristiže. Radnici koji bi radili u pogonima za pakovanje i preradu su preusmjereni na druge sezonske poslove.
Sve je to dovelo do pada cijena na domaćem tržištu i omogućilo rekordan izvoz.
Kina je u martu izvezla 191.900 tona bijelog luka, što predstavlja rast od 113,94 posto u odnosu na prethodni mjesec i 24,81 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Aprilski izvoz dostigao 195.300 tona, što je rast od 15,74 posto na godišnjem nivou.
Tagovi
Kina Bijeli luk Proizvodnja luka Tržište luka Izvoz bijelog luka Cijene luka
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano