Sječenje i pakovanje salate planira se za desetak dana, tačnije za oko nepuna dva mjeseca od presađivanja.
Salata u plasteniku uskoro će biti spremna za berbu. I dalje je obavezno provjetravanje plastenika nezavisno od dnevnih i noćnih temperatura, a sama dužina zavisi od trenutne temperature. Najjednostavnije rečeno, kada je niža provjetravanje je kraće, i obrnuto.
Zaštita salate u ovom periodu, kako navodi Živko Šašić, savjetodavac u PSSRS, je bazirana na zaštiti protiv plamenjače i truleži. Povoljni uslovi za razvoj plamenjače u salati su visoko relativna vlažnost zraka i visoka vlažnost zemljišta, kao i niske temperature.
"Prvi simptomi se pojavljuju kako je infekcija već počela, tako da treba vršiti preventivna tretiranja prema planu tretiranja i kada se ostvare povoljni uslovi za razvoj infekcije", ističe Šašić, dodavši da isto tako, PVK treba održavati u optimalnim procentima (oko 60 posto) i provjetravanjem maksimalno smanjiti vlaženje lista. Istovremeno će se smanjiti mogućnosti stvaranja povoljnih uslova za razvoj infekcije.
U ovoj fazi razvoja tretiranje salate vršiti fungicidima sa malom karencom. Protiv plamenjače salatu tretirati fungicidima na bazi: metalaksil S, fosetil Al i drugi u zavisnosti od dostupnosti pesticida. Tretiranje salate protiv truleži vrši se fungicidima na bazi: ciprodinil, fludioksonil, piraklostrobin, boksalid i drugi.
Đubrenje salate u ovoj fazi obavlja se vodotopivim NPK đubrivima formulacije 1:2:3 ili 1:2:4 u količini do 60 kg/ha/fenofazi i kalcijum nitratom u količini do 20 kg/ha/fenofazi.
"Za smanjenje stresnih uslova izvršiti prihranu aminokiselinama u količini do 0,30%. Prihranu i navodnjavanje obavljati u toplim i sunčanim danima i paziti na vlažnost tla, a norme i intervale navodnjavanja prilagoditi fazi razvoja biljke i trenutnim vremenskim uslovima", podsjeća stručnjak.
Sječenje i pakovanje salate planira se za desetak dana, tačnije za oko nepuna dva mjeseca od presađivanja. Slučajnim uzorkovanjem i vaganjem salate, trenutna težina salate u dva plastenika čiji rast i razvoj u ovoj jesenjo-zimskoj sezoni prati Poljoprivredna savjetodavna služba RS, je od 350 do 390 grama. Uzorkovanje i vaganje biljaka je važno jer na taj način možemo da vidimo prirast biljke i efekte primijenjene formulacije đubrenja.
"Salata se siječe oštrim nožem odmah uz malč foliju i vrši se odstranjivanje prvih listova, ako je to potrebno. Pakuje se u kartonske kutije pravilno složena sa korijenom okrenutim prema gore ako se ne vrši zamotavanje salate", navodi Šašić.
Razlog ovakvog slaganje je, kako pojašnjava, da prašina i prljavština ne dospije između listova. Korijen salate je jako osjetljiv i već poslije par sati počinje da crni i propada, da bi se ovo spriječilo korijen premazati jabučnom ili limunskom kiselinom.
Tagovi
Autorica