Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba salate
  • 25.12.2023. 12:00

Kako spriječiti propadanje korijena salate nakon sječenja?

Sječenje i pakovanje salate planira se za desetak dana, tačnije za oko nepuna dva mjeseca od presađivanja.

Kako spriječiti propadanje korijena salate nakon sječenja?
Foto: Depositphotos/simazoran
  • 73
  • 4
  • 0

Salata u plasteniku uskoro će biti spremna za berbu. I dalje je obavezno provjetravanje plastenika nezavisno od dnevnih i noćnih temperatura, a sama dužina zavisi od trenutne temperature. Najjednostavnije rečeno, kada je niža provjetravanje je kraće, i obrnuto.

Zaštita salate u ovom periodu, kako navodi Živko Šašić, savjetodavac u PSSRS, je bazirana na zaštiti protiv plamenjače i truleži. Povoljni uslovi za razvoj plamenjače u salati su visoko relativna vlažnost zraka i visoka vlažnost zemljišta, kao i niske temperature.

"Prvi simptomi se pojavljuju kako je infekcija već počela, tako da treba vršiti preventivna tretiranja prema planu tretiranja i kada se ostvare povoljni uslovi za razvoj infekcije", ističe Šašić, dodavši da isto tako, PVK treba održavati u optimalnim procentima (oko 60 posto) i provjetravanjem maksimalno smanjiti vlaženje lista. Istovremeno će se smanjiti mogućnosti stvaranja povoljnih uslova za razvoj infekcije.

Vodotopiva NPK đubriva

U ovoj fazi razvoja tretiranje salate vršiti fungicidima sa malom karencom. Protiv plamenjače salatu tretirati fungicidima na bazi: metalaksil S, fosetil Al i drugi u zavisnosti od dostupnosti pesticida. Tretiranje salate protiv truleži vrši se fungicidima na bazi: ciprodinil, fludioksonil, piraklostrobin, boksalid i drugi.

(Foto:Depositphotos/Pixinooo)

Đubrenje salate u ovoj fazi obavlja se vodotopivim NPK đubrivima formulacije 1:2:3 ili 1:2:4 u količini do 60 kg/ha/fenofazi i kalcijum nitratom u količini do 20 kg/ha/fenofazi.

Prihrana i zaštita salate - kada i šta primijeniti?

"Za smanjenje stresnih uslova izvršiti prihranu aminokiselinama u količini do 0,30%. Prihranu i navodnjavanje obavljati u toplim i sunčanim danima i paziti na vlažnost tla, a norme i intervale navodnjavanja prilagoditi fazi razvoja biljke i trenutnim vremenskim uslovima", podsjeća stručnjak.

Premazati jabučnom ili limunskom kiselinom

Sječenje i pakovanje salate planira se za desetak dana, tačnije za oko nepuna dva mjeseca od presađivanja. Slučajnim uzorkovanjem i vaganjem salate, trenutna težina salate u dva plastenika čiji rast i razvoj u ovoj jesenjo-zimskoj sezoni prati Poljoprivredna savjetodavna služba RS, je od 350 do 390 grama. Uzorkovanje i vaganje biljaka je važno jer na taj način možemo da vidimo prirast biljke i efekte primijenjene formulacije đubrenja.

"Salata se siječe oštrim nožem odmah uz malč foliju i vrši se odstranjivanje prvih listova, ako je to potrebno. Pakuje se u kartonske kutije pravilno složena sa korijenom okrenutim prema gore ako se ne vrši zamotavanje salate", navodi Šašić.

Razlog ovakvog slaganje je, kako pojašnjava, da prašina i prljavština ne dospije između listova. Korijen salate je jako osjetljiv i već poslije par sati počinje da crni i propada, da bi se ovo spriječilo korijen premazati jabučnom ili limunskom kiselinom.


Tagovi

Proizvodnja salate Zaštita salate Berba salate Pakiranje salate Vodotopiva đubriva Provjetravanje plastenika


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.