Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje krompira
  • 22.08.2021. 12:00

Kako spriječiti pojavu crnih krtola krompira?

Često ćemo prilikom sječenja krtola otkriti da je unutrašnjost crna. Ovu pojavu mogu izazvati različiti uzroci, a većinu možemo spriječiti.

Foto: Depositphotos/kbolbik
  • 291
  • 240
  • 0

Krompir je vrsta povrća koju možemo pronaći u skoro svakoj bašti. U ovom periodu vade se njegove krtole koje ćemo čuvati tokom zime. Veoma često se na uskladištenim krtolama javljaju oboljenja koja mogu dovesti do njihovog propadanja. Oboljele mogu dospjeti sa polja u skladišta ili se bolest može pojaviti na onima koje smo već spremili. Najčešće pronalazimo one koje su po izgledu dobre, zdrave, ali tek kada ih počnemo sjeći otkrijemo da je njihova unutrašnjost crna, tamna.

Uzroci suve tuleži

Suva trulež krompira je gljivično oboljenje koje izazivaju gljivice iz roda Fusarium, a osim gljivica do ove pojave mogu dovesti i drugi uzroci. Ovo najznačajnije oboljenje uskladištenog krompira izaziva velike štete i može u potpunosti da ga upropasti.

Osim gljivičnog oboljenja, razlozi su i neuravnotežen sastav zemljišta, pogrešno đubrivo, nedostatak vlage u zemljištu, vremenske prilike tokom uzgajanja i vađenja, postupak sa krtolama tokom vađenja i skladištenja, ali i uslovi skladištenja.

Zaraze gljivicama Fusarium spp dolazi prilikom vađenja iz zemlje, sortiranja ili transporta. Svako oštećenje na površini krtole predstavlja otvorena vrata za ulazak gljivice.

"Krivac" su i azotna đubriva

Neuravnotežen sastav zemljišta i greške prilikom prihrane biljaka mogu izazavati ovu pojavu. Veliki broj baštovana u želji da dobije visok prinos i krupne krtole pribjegava đubrenju azotnim đubrivima - mineralnim i prirodnim. Ona stimulišu brzi rast nadzemne mase i daju krupne krtole. Međutim, upravo je u tome problem. Velika količina azota dovodi do bržeg propadanja uskladištenih.

Zbog toga u periodu vegetacije ne treba krompir pretjerano prihranjivati azotnim đubrivima. Treba biti obazriv i kada su u pitanju prirodna. Stajsko i kokošije, biljna đubriva, đubrivo od koprive, zelena biljna masa i razna druga su bogata azotom. Često se u kombinaciji sa njihovom pretjeranom upotrebom zaboravi na đubriva bogata kalijumom. Krompir je veliki potrošač kalijuma, a upravo od njega zavisi kvalitet, dozrijevanje i mogućnost čuvanja.

Nedostatak vlage u zemljištu tokom perioda vegetacije je još jedan razlog. Ukoliko sušni period dugo potraje, krtole ostaju nerazvijene, isušuju se. Višak vlage tokom vegetacije sprečava korijen da vrši razmjenu gasova. Dolazi do truleži i propadanja korijena i krtola.

Vremenski uslovi imaju veliki uticaj na rast i razvoj. Krompir je biljna vrsta kojoj odgovaraju umjerena temperatura i vlažnost. Visoka temperatura zaustavlja rast krtola i izaziva njihovo pregrijavanje. Niže temperature usporavaju usvajanje hranjivih materija.

Pazite kod vađenja

Prilikom vađenja, manipulacije sa njima, čišćenja, sortiranja i skladištenja možemo djelovati na pojavu crne unutrašnjosti. Veoma je važno da pravilno odredimo momenat vađenja. Vađenje nezrelih, kao i suviše kasno vađenje mogu dovesti do gubitaka. Određivanje optimalnog momenta berbe smanjuje ovu pojavu za 25 posto.

Takođe, prilikom vađenja, sortiranja i transporta treba smanjiti mogućnost oštećenja. Krtole ne bacati i ne udarati, jer na tim mjestima može doći do oštećenja. Ne čuvati ga u debelom sloju. Na onaj u donjem se vrši se veliki pritisak i one su podložnije propadanju.

I skladištenje u neadekvatnim uslovima, posebno kada su u pitanju temperatura i vlažnost, rezultiraće pojavom crnila unutrašnjosti.


Tagovi

Skladištenje krompira Vađenje krompira Suva trulež Trulež krompira Zašto Kako Crni krompir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.