Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakterioza paprike
  • 23.08.2020. 16:00

Kako spriječiti bakteriozu paprike?

Izrazito povoljni vremenski uslovi - topla ljeta sa padavinama kao i obilno navodnjavanje tifonima i rasprskivačima, pogoduju širenju bakterioze paprike.

Foto: Bigstockphoto/Milanika (ilustracija)
  • 1.457
  • 214
  • 0

Paprika je jedna od najrasprostranjenijih povrtarskih vrsta. Najčešće se uzgaja na otvorenom polju, ali takođe i u zaštićenim prostorima (visoki tuneli, staklenici, plastenici). Međutim, podložna je oboljevanju od fitopatogenih gljiva i bakterija.

Bakterioze su posebno štetne za kvalitet ploda. Najučestalije se javljaju Pseudomonas syringae pv. suringaeXantomonas campestris subsp. vesicatoria i Ervinia carotvora subsp. sarotvora

Potrebna preventivna zaštita paprike - opasnost od bakteriozne pegavosti

Izrazito povoljni vremenski uslovi - topla ljeta sa padavinama kao i obilno navodnjavanje tifonima i rasprskivačima, pogoduju upravo širenju bolesti Xanthomonas campestris pv.vesicatoria - bakterioze paprike, kao i masovnoj infekciji listova i plodova, navodi Slavica Maksimović, stručnjak za zaštitu bilja i ističe da širenje bakterioze dovodi do defolijacije listova pa ovo oboljenje može značajno ugroziti prinos plodova.

Kako prepoznati simptome ?

Prve manifestacije uočavaju se na naličju lišća u vidu tačkastih pjega sa izdignutim tkivom, što podsjeća na bradavičasta ispupčenja sa tamnijom zonom u centru. Pri višim temperaturama i vlažnosti zraka, one se šire, a oboljeli listovi žute i opadaju.

Zaraza se prenosi i na cvjetnu peteljku, a tada cvjetovi i mladi plodovi opadaju, što dovodi do smanjenja prinosa. Na plodovima u okviru pjega javljaju se pukotine koje podsjećaju na kraste što takođe umanjuje ekonomski efekat proizvodnje, objašnjava stručnjak za zaštitu bilja.

Smatra se da izvor infekcije za ovo oboljenje predstavljaju ostaci zaraženih biljaka i zaraženo sjeme. Infekcija se iz sjemena prenosi na rasad, a zatim na usjeve u polju. Parazit se dalje širi kišnim kapima, navodnjavanjem, vjetrom, insektima.

Preventivne mjere zaštite

Mjere za suzbijanje prouzrokovača obuhvataju primjenu plodoreda, sjetvu zdravog sjemena, odstranjivanje biljnih ostataka, gajenje otpornih sorti, zalijevanjem u brazde ili kap po kap kao i primjenu baktericida. Bakterija prezimljava na biljnim ostacima tako da papriku ne treba gajiti na istom mjestu dvije do tri godine.

Od hemijskih mjera, može da se primjenjivati dezinfekcija sjemena u dvoprocentnom rastvoru kaustične sode (NaOH) u trajanju od deset minuta nakon čega se ono ispire vodom, suši i sije. Tretiranje biljaka u polju obavlja se preparatima na bazi bakaroksihlorida i bakarhidroksida, zaključuje Maksimović.


Tagovi

Fitopatogena oboljenja Bakterioze paprike Tačkaste pjege Smanjenje prinosa Mjere zaštite Bolesti paprike


Autorica

Mina Erić

Više [+]

Mina je diplomirani filolog, zaljubljenik u novinarstvo, prirodu i zelenu boju. Životni moto: "All you need is faith, trust and a little bit of pixie dust"