Pretraga tekstova
Plodovi trebaju biti zdravi, uzeti sa zdravih biljaka, na njima ne smije biti simptoma oboljenja, napada štetočina, mehaničkih oštećenja
Jedan od razloga zašto mnogi ljubitelji bilja pribjegavaju čuvanju sjemena paprike je očuvanje starih sorti. Taj posao započinje sjetvom odabranog sjemena i sadnjom na stalno mjesto.
Cvijet paprike ima prašnike i tučak, a najčešće se unakrsno oprašuje. Polen iz cvijeta jedne biljke pada na tučak druge. Zbog toga je potrebno da usjev bude jednosortni, jer ćemo tako obezbijediti sortno oprašivanje.
Kod sadnje je potrebno paziti na prostornu izolaciju kako ne bi došlo do ukrštanja različitih sorti i nastanka hibrida.
Kod čuvanja sjemena veliku ulogu ima iz kakvog ste ga ploda uzeli. Treba razlikovati tehnološku i fiziološku zrelost. U tehnološkoj zrelosti beremo plod paprike za sebe, međutim on još uvijek nije fiziološki zreo, sjeme nije završilo razvojne procese. Sjemenke iz nedozrelih plodova ostaju šture i neće klijati.
Plodovi trebaju biti zdravi, uzeti sa zdravih biljaka, na njima ne smije biti simptoma oboljenja, napada štetočina, mehaničkih oštećenja.
Najbolje je da nakon berbe ostavimo plod da se osuši oko mjesec dana prije uklanjanja sjemena. U slučaju da radite sa ljutim paprikama, zaštite ruke i oči i radite u provjetrenoj prostoriji ili napolju. Kapsicin može iritirati oči, kožu, disajne organe.
Sa osnove se uklanja sjeme. Kada je paprika dobro prosušena, nije potrebno pranje sjemena i uklanjanje nečistoća.
No, pranjem u vodi ćemo pored nečistoća ukloniti i šture sjemenke koje plutaju na površini. Nakon toga sjeme se ostavi u tankom sloju na papirnatom ubrusu da se osuši.
Drugi način je da se suši u pećnici na temperaturi do 37ºC tokom 6 h. Dobro osušeno sjeme puca pod pritiskom nokta. Čuva se u papirnatim kesama ili staklenim teglama na tamnom i prohladnom mjestu. Zapišite na pakovanjima vrstu, naziv sorte, godinu uzgoja i lokaciju sa koje ste uzeli plodove u slučaju da imate veće količine sjemena.
Tagovi
Sjeme Sakupljanje sjemena Sjeme paprike Čuvanje sjemena Stare sorte Oprašivanje paprike Stare sorte paprike
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)