Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hren
  • 24.12.2022. 13:30
  • Glušci, Bogatić

Kako napraviti domaći hren?

Hren može da se kupi na pijaci cijele godine, ali je posebno tražen tokom zimskog perioda, kao dodatak jelima i moćni prirodni lijek.

Foto: Depositphotos/jirkaejc
  • 350
  • 26
  • 0

Hren je višegodišnja povrtarska kultura koja se od davnina upotrebljava na našim prostorima, gaji se prevashodno zbog svog korijena ljutkastog okusa. Mnogi ga obožavaju jer je bogat vitaminima i mineralima - kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom, kao i aromatičnim biljnim uljima i vitaminom C. Kao takav cijenjen je u narodnoj medicini s obzirom na to da je prirodni antibiotik, olakšava disanje, širi krvne sudove, jača imunitet, poboljšava krvnu sliku.

I njegovo lišće je jestivo samo kada je mlado i za razliku od korijena, manje je ljuto, bogato hlorofilom i vitaminima. Hren se može saditi u proljeće ili u jesen, a ukoliko je u pitanju proljetna sadnja iz korijenovih reznica u zemlju dospijeva za berbu početkom jeseni.

Broj reznica po jednom hektaru zavisi od plodnosti i vlažnosti zemljišta i najčešće se kreće između 30 i 40 hiljada.

Proizvodnja hrena

Hren se sadi iz dijela korijena debljine prsta i uglavnom je dužine od 20 do 30 cm, na međuredno rastojanje 50 do 70 cm, dok je 30 centimetara razmak između biljaka u redu. Najčešće se sadi u brazde na dubini do 10 cm, a praktikuje se i kosa sadnja tako što se kruna ili veći dio korijena postavi pod uglom od 45 stepeni prema površini zemlje, zatrpa se slojem zemlje kako bi se pokrila kruna i dobro se zalije.

Sadi se na dubini do 10 centimetara (foto: J. Ognjenović Budimirović)

Za dobar rast i razvoj hren ne zahtijeva previše vode - korijen tada postaje vodenast i često truli, ali će se bolje razvijati kada je vlažnije zemljište s obzirom na to da u uslovima suše kada korijen postaje drvenast i nedovoljno razvijen gubi svoj kvalitet. Ukoliko su optimalni vremenski uslovi, može da nikne za 20-25 dana, a poslije toga potrebno ga je štititi od korova, bolesti i štetočina.

Vadi se kada lišće postane žuto, jer je tada biljka ušla u fazu mirovanja, a nakon vađenja treba ga što prije uskladištiti.

Jelica Ognjenović-Budimirović iz sela Glušci kod Bogatića u Srbiji ima iskustva u proizvodnji hrena, ranijih godina na većim površinama, a ove na nešto manjim. Obično su ga vadili od početka do polovine novembra, a ove jeseni s obzirom da još uvijek nema snijega i niskih temperatura, vade ga i koriste po potrebi. To rade ponekad ašovom ali najčešće plugom jer je korijen pola metra duboko u zemlji.

Kako se pravi domaći hren?

Čisti ga nožem ili ljuštilicom kad je korijen prav i tako ima mnogo manje otpada. Dodaje da ga svakodnevno koristi u ishrani, najčešće ga melje i pakuje u teglice, a višak proda kao korijen. Navodi da je postupak veoma jednostavan, dovoljno je korijen isjeckati staviti u blender sa malo vode i tako samljeti.

"U ovu smjesu neko dodaje sirće, a ja najčešće koristim esenciju, soli i malo šećera ukoliko je hren baš ljut. Naravno sve po ukusu. Oni koji ga vole znaju da se ljuti okus hrena, jedinstven i jak, savršeno slaže uz pečenja prije svega" kaže Ognjenović-Budimirović i napominje da ovako pripremljen pakuje isključivo u staklene tegle jer, kako kaže, tako dugo ostaje intenzivna jačina i boja i ukoliko se ne pojede odmah, može na hladnom mjestu da stoji nekoliko mjeseci.

Pripremljena smjesa se sipa u tegle

Kako tvrdi Jelica to je pravi domaći proizvod, neuporedivo bolji i ukusniji od industrijskog koji se može naći u svakom marketu.

"Ukoliko u narednom periodu temperature budu u minusu izvadićemo hren i čuvati utrapljen, pokriven mješavinom zemlje, pijeska i stiropora. Tako će imati dovoljno vlage, a neće smrznuti", kaže na kraju naša sagovornica.


Tagovi

Jelica Ognjenović-Budimirović Proizvodnja hrena Ljutkast okus Domaći hren Hren u tegli


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.