Pretraga tekstova
Kina ove godine proizvela 30% više bijelog luka nego lani.
U novembru prošle godine, cijena bijelog luka bila je 3,25 KM do 3,65 km po kg. U novembru 2017, cijena je pala na 0,85 do 1,35 KM po kilogramu, što je tek trećina do četvrtine cijene prošle godine. U kineskom glavnom središtu proizvodnje bijelog luka, selu Jin u pokrajini Shandong, cijena je ostala stabilna na 3,5 KM po kilogramu, od septembra prošle godine do marta 2017. godine.
Od tada se cijena povećala u aprilu i maju i to do 5,25 KM po kg. Ovo je najviša cijena u gotovo pet godina, ali nije dugo trajala, navodi freshplaza.
Razlog snažnih i nestabilnih cijena bijelog luka uzrokovana je velikim promjenama u proizvodnji. Prema statistikama lokalnog Odjela za poljoprivredu, zima 2015. bila je najhladnija u posljednjih 40 i više godina što je uzrokovalo ozbiljno smanjenje količine bijelog luka u 2016. godini. Naravno, njegova se cijena zato drastično povećala.
Povijest nam govori da se nakon snažnog porasta cijene uvijek javlja jednako snažan pad cijena. Nakon porasta cijena od 2016., mnogi poljoprivrednici diljem Kine povećali su površinu proizvodnje bijelog luka.
Pored toga, ovogodišnje proljeće bilo je prilično toplo s puno kiše što je pogodovalo bijelom luku. Rezultat toga je da je ukupna proizvodnja bijelog luka u četiri glavna proizvodna područja premašila 6,3 miliona tona.
Dakle, radi se o povećanju od 30% u odnosu na 2017. godinu.
Foto: Pixabay/Free-Photos
Tagovi
Bijeli luk Kineski bijeli luk Cijena bijelog luka
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 3 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano