Vera i Miloš Lazarević iz okoline Topole riješili su da oprobaju ovaj način gajenja, a kako nam kažu, malč u zasadu krompira na njihovom imanju pokazao se veoma korisnim.
Zbog svojih brojnih benefita, primjena malča u povrtlarstvu sve je zastupljenija. Tako su i Vera i Miloš Lazarević iz okoline Topole u susjednoj Srbiji riješili da oprobaju ovaj način gajenja, a kako nam kažu, malč u zasadu krompira na njihovom imanju pokazao se veoma korisnim.
Prošle godine su radili ogled, zasijali su u slamu i suhu travu 10 kilograma krompira. Ove godine su zasadili više i ističu da je proizvodnja protekla više nego dobro.
"Supruga je na društvenim mrežama vidjela ovakav način uzgoja. Željela je da i mi to tako uradimo, da probamo, pa šta bude. Ispričala mi je kako izgleda postupak i ja sam je samo poslušao", kaže domaćin Miloš Lazarević, dodajući da je njihov mali "eksperiment" bio uspješan.
"Prošle godine smo zasadili 10 kilograma, a izvadili smo oko 100 kilograma. Ove smo zasadili 30 kg, dobro se držao uprkos velikoj suši, ali nismo još izmjerili koliko smo povadili. Ipak, mi smo i više nego zadovoljni."
Naš sagovornik ističe da nema oštećenja, kvarnih i trulih krtola. "Ne napadaju ga bolesti, štetočine, krompir je čist i zdrav", napominje on.
A kako se gaji krompir u slami i travi? Ovaj domaćin nam je objasnio postupak.
"Zasadi se kao i obično, samo ne toliko duboko, već pliće, tek toliko da se zatrpaju krtole. Ispod krtola može da ide stajnjak. Onda preko zemlje stavimo slamu, pokošenu travu i to radimo svaki put kada kosimo dvorište. Dakle, ne bacamo košenu travu, ne palimo kao što mnogi rade, nego sa tim zagrćemo krompir kao što inače svi rade zemljom", pojašnjava.
Kako dodaje, tokom proizvodne godine nekoliko puta su ga malčirali slamom i travom, a zalivali samo jednom.
"Suša mu ne smeta, čak se bolje ponaša nego dok nije bilo malča", objašnjava ovaj proizvođač.
Zašto je malčiranje najjednostavniji način borbe protiv korova kod povrća?
Za kraj razgovora, kaže nam da je ovakav krompir dosta kvalitetniji nego onaj u klasičnom uzgoju.
"Nema hemije, nema vještačkog đubriva, nema bolesti, krtole su krupnije i prinos je viši", zadovoljno zaključuje.
Tagovi
Autorica