Pretraga tekstova
Paradajz "suza" je veličine borovnice, a može biti žute ili crvene boje. I ukus mu je nešto drugačiji.
Izraelska kompanija Kedma proizvela je najmanji cherry paradajz u svojoj zemlji, a vjeruje se - i u svijetu. Paradajz "suza" je veličine borovnice, a može biti žute ili crvene boje. I ukus mu je nešto drugačiji.
"Slađi je za 30% od paradajza na koji smo navikli. Kao slatkiš je!", kaže uzgajivač Ariel Kidron iz izraelske južne pustinje Arava.
Sjeme potječe iz Nizozemske, ali je ovdje prilagođeno postojećim uslovima. Izraelci su poznati po inovacijama u poljoprivredi, a posebno kada je riječ o voću i povrću. Ovo odgovara i kuharima.
"Na savršen način je uravnotežena slatkoća sa kiselinom. Dobro se ponaša tokom pripreme hrane. Kuhari će sigurno uživati", kaže jedan od najpoznatijih izraelskih šefova kuhinje Shaul Ben Aderet.
Pogledajte priču:
Foto i video: CGTN
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Izrael Shaul Ben Aderet Ariel Kidron Kedma Cherry paradajz Rajčica
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano