Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman povrća
  • 07.02.2021. 14:30

Iako je prošla sezona bila teška, poljoprivrednici se optimistično pripremaju za predstojeću

Uzgajivači koji imaju proizvodnju u plastenicima, ali i ostali, očekuju da će im ovo proljeće donijeti bolje uslove za prodaju proizvedene robe. 

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 52
  • 15
  • 0

Godinu za nama proizvođači povrća u zaštićenom prostoru iz Trebinja upamtiće kao izuzetno nepovoljnu. Kako je situacija po pitanju daljnjeg odvijanja pandemije korona virusa prilično neizvjesna, neki poljoprivrednici planiraju smanjiti obim sadnje povrtarskih vrsta za polovinu. 

Kako navodi RTRS, zimskog povrća bilo je malo a pošto je i prodaja išla slabije, još uvijek se u plastenicima mogu pronaći neke vrste. Sa pripremama objekata za predstojeću sezonu već se krenulo. 

Na gazdinstvu porodice Puhalo, povrtarski usjevi se gaje otprilike na oko 1.600 metara kvadratnih zatvorenog prostora. Ipak, u 2020. godini bacili su većinu proizvedenog povrća. 

"Od kako je nastupila pandemija, stala je i prodaja jer ugostiteljski objekti ne rade. Plasman je na minimalnom nivou i ograničen samo na pijacu", objašnjava Žarko Puhalo dodajući kako nekada ima osjećaj da više robe vrati nazad nego što je doveze. Kako kaže, nije vodio vodio evidenciju o gubicima, ali smatra da se oni kreću od deset do trinaest hiljada KM.

Zatvaranje granica doprinjelo manjoj prodaji

Poljoprivrednici koji se bave uzgojem povrća ocjenjuju kako je dodatni problem i to što se dosta toga uvozi, a moglo bi i kod nas da uspjeva. 

Manji intenzitet prodaje na pijacama posljedica je i zatvaranja granica sa susjednom Crnom Gorom i Hrvatskom. Kako se situacija sa korona virusom još uvijek nije stabilizovala, za nastupajuću sezonu mnogi proizvođači planiraju posaditi mnogo manje kultura. Plasman će biti usmjeren pretežno na potrošače u Bosni i Hercegovini. 

Sada je aktuelna priprema tla i proizvodnja sadnog materijala. Uzgajivači koji imaju plastenike uveliko obavljuju potrebne aktivnosti, bez obzira na lošija iskustva od prošle godine. 

"Već smo nabavili sjemenski i repromaterijal, kontejnere pa početkom idućeg mjeseca očekujem da krenemo sa sadnjom. Nadam se da ću uspjeti prodati sedamdeset odsto od onoga što se posije, a po kojim cijenama to ćemo još vidjeti. Važno je samo da ne zatvore granice", objašnjava Puhalo.

Poljoprivrednici ipak zadovoljni ?

Uzgajivači koji imaju proizvodnju u plastenicima, ali i ostali, očekuju da će im ovo proljeće donijeti bolje uslove za prodaju proizvedene robe. 

Nihad Gurbeta već 15 godina uzgaja povrće u plastenicima i zadovoljan je rezultatima

U drugom dijelu BiH, kako smo nedavno pisali, povrtari su ipak zadovoljni sa poslom koji urade i prihodima koje kroz svoj rad ostvare. Proizvedeno povrće, plasiraju na tržnicama i sajmovima u obližnjim gradovima.

Nažalost, naše tržište je preplavila uvozna roba pa domaće ne može da dođe do izražaja. Polovica stanovništva ne gleda cijenu nego traži kvalitet, a ona druga polovica preživljava i gleda da manje košta pa uzima uvozno i jeftinije.

"Uglavnom, zahvaljujući pijacama i ljudima koji cijene domaće i kvalitetno, mi svoju robu možemo prodati bez problema", kaže za Agroklub Nihad Gurbeta, poljoprivrednik iz Vrbanje.


Tagovi

Proizvodnja povrća Plastenički uzgoj Zimsko povrće Sadni materijal Priprema plastenika Priprema zemljišta Naše tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.