Pretraga tekstova
U zaštićenim prirodnim područjima neprestano se traže novi načini uzgoja kojima je cilj sprječavanje posljedica lošeg gospodarenja tlom. Uz to treba osigurati visoke prinose te zdravstveno ispravnu i ukusnu hranu.
Hidroponski uzgoj je inovativna tehnika uzgoja bez tla, a odvija se u grijanom zaštićenom prostoru što omogućuje uzgoj tokom cijele godine. Postoje različiti načini hidroponskog uzgoja, ali trenutno najpopularniji je uzgoj u anorganskom supstratu i to u kamenoj vuni.
"Biljka kao medij za svoj razvoj koristi zemljište, zrak ili vodu. Uzgoj na vodi je hidroponski način, dok proizvodnju u zraku nazivamo aeroponskom. Hidroponski način je najrašireniji u Australiji i Kanadi te Holandiji kad su u pitanju bliže zemlje. Uglavnom su to države koje imaju manje povoljne površine za uzgoj na zemlji kao klasičnom načinu proizvodnje", objasnila je Lutvija Karić, profesorica sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.
Hidroponska proizvodnja predstavlja intenzivni oblik poljoprivrede koji sa svojim brojnim prednostima može u potpunosti ispuniti zahtjeve potrošača za kvalitetnim proizvodima te proizvođaču osigurati dobar posao.
Foto: pixabay.com
Zelene grane/Raf Production za N1, novinarka: Lana Fazlić, snimatelj: Mirza Hodžić, montažer: Amel Begić
Tagovi
Hidroponski uzgoj Lutvija Karić Bosna i Hercegovina
Partner
Palmira Toljatija 5,
11070 Novi Beograd,
Srbija
tel: +381 (0) 11 78 52 771,
e-mail: office@rafproduction.rs
web: http://www.rafproduction.rs/
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.