Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara sorta
  • 27.11.2023. 07:30

Grah poljak: Pripremite zemljište za staru sortu povrća

Zemljište se priprema u jesen dubokom obradom, a na proljeće se obavlja predsjetvena priprema do dubine od 10 cm

Foto: Depositphotos/route66
  • 105
  • 31
  • 0

Stare sorte povrća su sve cijenjenije, a među njima se ističe grah poljak Lathyrus sativus poznat pod nazivima: jari pasulj, kameni grah, kamičak, satrica. Vodi porijeklo sa Balkana. Odlikuje se veoma skromnim zahtjevima prema usjevima uzgajanja. Zbog potražnje na tržištu postiže veću cijenu od običnog.

Popularan je u ishrani dijabetičara, međutim ne preporučuje se pretjerana konzumacija. Može negativno djelovati na zdravstveno stanje organizma zbog sadržaja neurotoksina koji se razlažu termičkom obradom. U afričkoj i azijskoj kuhinji upotrebljava se u formi zelenih mahuna, zrna i brašna.

Azotofiksacijom obogaćuje zemljište

U južnim područjima je jara jednogodišnja kultura. Kao i ostale mahunarke i njegov korijen ima sposobnost azotofiksacije, zbog čega obogaćuje zemljište i odličan je predusjev za ostale kulture. Prilagođava se različitim tipovima zemljišta. Dobro podnosi sušu i kraće periode stagnacije vode. Veoma je skromnih zahtjeva i dobro uspijeva na zemljištima koja su siromašna ili bazna.

Optimalna temperatura za njegov rast i razvoj je između 10 i 25ºC. Može da uspijeva na područjima sa manje padavina. Kod različitih sorti i varijeteta dužina vegetacije traje od 80 do 140 dana.

Širokoredna sjetva

Zemljište se priprema u jesen dubokom obradom, a na proljeće se obavlja predsjetvena priprema do dubine od 10 cm. Sjetva se obavlja u redove ili na manjim parcelama u kućice. Za jedan hektar je potrebno od 65 do 10 kg sjemena.

Tokom vegetacije obavlja se okopavanje kako bi se suzbio korov. U jednoj mahuni mogu biti dva do tri zrna, a berba se obavlja u fazi pune zrelosti. Ako se zreli pasulj poljak ne obere na vrijeme, dolazi do pucanja mahuna i ispadanja sjemena, što rezultira velikim gubicima. Prinos se kreće od 1 do 1,2 t/ha.


Tagovi

Grah poljak Stara sorta pasulja Lathyrus sativus Stara mahunarka Satrica Kameni grah


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.