Pretraga tekstova
Zemljište se priprema u jesen dubokom obradom, a na proljeće se obavlja predsjetvena priprema do dubine od 10 cm
Stare sorte povrća su sve cijenjenije, a među njima se ističe grah poljak Lathyrus sativus poznat pod nazivima: jari pasulj, kameni grah, kamičak, satrica. Vodi porijeklo sa Balkana. Odlikuje se veoma skromnim zahtjevima prema usjevima uzgajanja. Zbog potražnje na tržištu postiže veću cijenu od običnog.
Popularan je u ishrani dijabetičara, međutim ne preporučuje se pretjerana konzumacija. Može negativno djelovati na zdravstveno stanje organizma zbog sadržaja neurotoksina koji se razlažu termičkom obradom. U afričkoj i azijskoj kuhinji upotrebljava se u formi zelenih mahuna, zrna i brašna.
U južnim područjima je jara jednogodišnja kultura. Kao i ostale mahunarke i njegov korijen ima sposobnost azotofiksacije, zbog čega obogaćuje zemljište i odličan je predusjev za ostale kulture. Prilagođava se različitim tipovima zemljišta. Dobro podnosi sušu i kraće periode stagnacije vode. Veoma je skromnih zahtjeva i dobro uspijeva na zemljištima koja su siromašna ili bazna.
Optimalna temperatura za njegov rast i razvoj je između 10 i 25ºC. Može da uspijeva na područjima sa manje padavina. Kod različitih sorti i varijeteta dužina vegetacije traje od 80 do 140 dana.
Zemljište se priprema u jesen dubokom obradom, a na proljeće se obavlja predsjetvena priprema do dubine od 10 cm. Sjetva se obavlja u redove ili na manjim parcelama u kućice. Za jedan hektar je potrebno od 65 do 10 kg sjemena.
Tokom vegetacije obavlja se okopavanje kako bi se suzbio korov. U jednoj mahuni mogu biti dva do tri zrna, a berba se obavlja u fazi pune zrelosti. Ako se zreli pasulj poljak ne obere na vrijeme, dolazi do pucanja mahuna i ispadanja sjemena, što rezultira velikim gubicima. Prinos se kreće od 1 do 1,2 t/ha.
Tagovi
Grah poljak Stara sorta pasulja Lathyrus sativus Stara mahunarka Satrica Kameni grah
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)