Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 29.06.2016. 08:00

Folijarnom prihranom do zdravog povrća!

Sigurna proizvodnja povrća uz obradu, pripremu i osnovnu gnojidbu tla zahtjeva i prihranu putem tla i lista o kojoj će ovisiti rast i razvoj, ali i kvaliteta plodova.

  • 2.268
  • 76
  • 0

Sigurna proizvodnja povrća uz obradu, pripremu i osnovnu gnojidbu tla NPK gnojivima zahtjeva i prihranu putem tla i lista o kojoj će ovisiti daljnji rast i razvoj, ali i kvaliteta konačnog proizvoda.

Nakon što se posađene presadnice povrća dobro ukorijene ili kada imaju razvijena 3 do 5 listova dobro je obaviti prihranu azotom primjenom KAN-a ili ASN-a u količini 100 do 150 kg/ha. Ovisno o vrsti povrća, intenzitetu i načinu uzgoja, obavlja se još jedna do dvije prihrane s istim gnojivom u istoj količini.

Azot je element prinosa odgovoran za vegetativan rast i izgradnju svih biljnih organa. Njegovim nedostatkom dolazi do zaostajanja u rastu, listovi su blijedožuti i broj plodova po biljci se smanjuje. Biljke ga najviše usvajaju na početku vegetacije tijekom faze glavnog porasta i kada je najveća sinteza proteina.

Opskrbiti biljke nužnim mikrohranivima

Tijekom vegetacije u slučaju sušnijeg perioda kada je smanjeno usvajanje hranjiva iz tla ili uslijed oštećenja lisne mase ili radi sprječavanja pojave nedostatka pojedinog hranjiva, preporučljivo je primjenjivati tekuća mineralna gnojiva Fertine.

Za prihranu povrća putem lista namijenjene su: Fertina P za sve vrste povrća, Fertina Ca s kalcijem, Fertina B s borom te Fertina P uz makrohraniva azot, fosfor i kalij, koja osigurava povrću i dobru opskrbljenost nužnim mikrohranivima borom, bakrom, željezom, manganom i cinkom. Primjenjuje se kao 0,5 do 2%-tna otopina. Niža koncentracija od 0,5 do 1% koristi se dok su biljke još mlade i listovi slabije razvijeni, a kada je list potpuno razvijen može se koristiti i 2%-tna otopina. Osim prskanja listova, koristi se zalijevanjem tla ili kroz sustav za navodnjavanje. Primjenom Fertine P veće je nakupljanje suhe tvari u plodovima, vitamina, minerala, kiselina te se poboljšava kvaliteta, oblik i boja ploda.

Dobrom opskrbljenošću plodova kalcijem postiže se bolja skladišna sposobnost plodova.

Pri uzgoju rajčice i paprike često se javlja problem posmeđenja ploda ili suhe truleži vrha ploda što je uzrokovano nedostatkom kalcija najčešće na kiselom tlu. Stoga je pri uzgoju rajčice i paprike, kao i ostalog plodovitog povrća, od bitnog značenja lisna primjena Fertine Ca koja sadrži 12% kalcija u obliku kalcij-nitrata. Prva primjena treba biti odmah nakon cvatnje kad se koristi 1%-tna otopina, a kasnije se može primijeniti i koncentracija od 2% u intervalu prskanja 10-14 dana. Dobrom opskrbljenošću plodova kalcijem postiže se bolja skladišna sposobnost plodova, plodovi su čvršći, tvrđi, otporniji na napad bolesti i štetnika i otporniji su na mehanička oštećenja u transportu.

Kod nedostatka željeza listići izblijede

Fertina B pozitivno djeluje na oplodnju i pravilan rast ploda jer sadrži 3% azota i 4% bora. Primjenjuje se prije i nakon cvatnje u koncentraciji 0,5-1%. Velike zahtjeve za borom ima cvjetača, sve repe, grašak, rajčica. Kod cvjetače pomanjkanje bora uzrokuje šupljine u stabljici, a na cvatu se pojavljuju vodenaste pjege koje kasnije posmeđe.

Kod rajčice plodovi su deformirani sa smeđim nekrozama. Kod graška mlado lišće i vitice su dosta sitne, biljka vene, mahune su slabe i deformirane, s malo zakržljalih zrna. Stoga se pri prvoj pojavi znakova, štete mogu zaustaviti primjenom 1%-tne otopine Fertine B. Na tlima koja imaju visoku pH vrijednost, može doći do pomanjkanja željeza jer je ono blokirano u tlu i nedostupno biljci. Kod izrazitog jakog nedostatka željeza mladi listići izblijede do gotovo bijele boje.

Na nedostatak željeza posebice je osjetljiva cikla, špinat, cvjetača, rajčica, brokula, blitva i grah.

Stoga kod uzgoja takvih kultura, a i kod uzgoja svih ostalih kultura na tlima s visokom pH vrijednošću treba folijarno primjenjivati Fertinu Fe sa željezom, a ona se koristi u koncentraciji 0,1 do 0,2%. S primjenom treba započeti dok su listovi još mladi i aktivni.

Može se koristiti i otopina Uree

Osim Fertine za folijarnu prihranu povrća, u slučaju suše ili većeg nedostatka azota može se primijeniti otopina Uree u koncentraciji 0,5 do 0,7%. Pri otapanju Uree u vodi snižava se temperatura otopine, stoga otopinu uree treba pripremiti nekoliko sati ranije kako bi poprimila temperaturu okoline i kako ne bi došlo do pojave ozeblina na listovima.

Fertine se mogu koristiti same ili zajedno sa zaštitnim sredstvima ujutro ili predvečer. Prilikom primjene treba utrošiti što više otopine kako bi list i plod upili što više hranjiva.

Za više informacija o folijarnoj prihrani povrća obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Folijarna prihrana Povrće Fertina Petrokemija Azot Rajčica Gnojiva


Partner

Petrokemija d.d.

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
tel: +385 (0) 44 647 035, e-mail: mpc@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr