Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kornišona
  • 29.06.2018. 09:00

Elvedin Velić: Stajsko đubrivo ima važnu ulogu u uzgoju krastavaca kornišona

Elvedin Velić je vlasnik preduzeća "Agro-Velić", koje se pored primarne, uslužne djelatnosti, već petu sezonu zaredom bavi proizvodnjom i otkupom krastavaca kornišona. Trenutno broje više od 250 kooperanata, a ove godine porasla je i otkupna cijena kornišona za prvu klasu.

Foto: Privatni arhiv Elvedina Velića
  • 4.387
  • 252
  • 0

Jedna od važnijih povrtlarskih kultura bez koje se predstojeća zimnica niti ne može zamisliti jesu krastavci kornišoni. Gajenje kornišona nekoliko godina unazad i nije bilo toliko rasprostranjeno i prošireno kao na primjer, uzgoj paprike ili paradajza, međutim, danas se jako mnogo domaćinstava bavi isključivo uzgojem ove vrste povrća, a mnogi u tome vide i jedini izvor prihoda.

Dakako, bitno je prije svega naglasiti da postoje dva osnovna tipa kornišona: glatki ili holandski i bradavičasti ili američki kornišon. U našim predjelima poznatiji su ovi bradavičasti, jer se dugo godina gajila sorta pariski kornišon, koji je iz tog reda. Kornišoni se gaje na zemlji, u špaliru, na otvorenom polju, u plastenicima i staklenicima. Kod nas pretežno dominira proizvodnja na otvorenom polju, na zemlji, mada ima i špalirskog načina gajenja.

Počeli sa 33, a danas imaju više od 250 proizvođača

Upravo o ovoj temi, dakle o uzgoju krastavaca kornišona, razgovarali smo sa Elvedinom Velićem, vlasnikom poljoprivredne apoteke "Agro-Velić" iz Velike Kladuše. On je istaknuo da je prije svega kod pripreme zemlišta za uzgoj krastavaca kornišona bitno da se ubaci stajsko gnojivo.

"Ono što je jako bitno za naše proizvođače i do čega im dajemo do znanja jeste to da se kod svake pripreme zemljišta za uzgoj kornišona ubaci stajsko gnojivo jer igra veoma važnu ulogu u cijelom procesu, a dakako, bitno je i da se krene sa pripremom gredica ranije, iz razloga kako bi se postavila crna folija, koja privlači sunčevu svjetlost, zagrijava zemšljište i stvara optimalne uvjete za nicanje i rast kornišona", rekao je Elvedin.

cs

Kako smo već naveli u uvodnom dijelu teksta, Elvedin je vlasnik poljoprivredne apoteke "Agro-Velić", koja pored svoje primarne uslužne djelatnosti ima i mrežu kooperanata. U početku, kako Elvedin ističe, počeli su sa 33 proizvođača, a danas cifra koja premašuje brojku od 250 uzgajivača je i više nego obećajavajuća.

"Ljudi su prepoznali kvalitet kod nas, vjeruju nam. Ovo je trenutno peta sezona pred nama, u početku smo krenuli sa 33 proizvođača. Mi ustvari nikada nismo obećavali puno, ali smo nastojali da ono što obećamo ispunimo. Držali smo se dogovora, pratili smo naše proizvođače, nudili im stručnu i adekvatnu, a prije svega pravovremenu pomoć. Davali smo repomaterijal koji je potreban da bi cijela proizvodnja bila uspješna, a pokušavali i sanirati sve probleme na najmanju moguću mjeru...", objasnio je Elvedin.

Zadovoljan prinosima, nude isplatu na vrijeme

On je dalje dodao kako je zadovoljan prinosima koji njihovi proizvođači ostvaruju, a uvjeren je da je razlog sve većeg širenja broja kooperanata, upravo tačna i pravovremena isplata.

"Mi kada sklapamo ugovore, svojim kooperqatnima kažemo da je krajnji rok za isplatu 60 dana od dana zaključenja ugovora, odnosno od dana završetka isporuke robe, tako da smo sebi davali prostora da obavimo obračune i da ispoštujemo dogovore na vrijeme. Međutim, pretežno uvijek smo isplatu vršili na mjesečnom nivou, i vjerovatno smo iz tog razloga došli na ovu cifru od 250 kooperanata", izjavio je on.

Elvedin Velić: Radit ćemo na kvalitetnom osposobljavanju proizvođača

Ipak, bez obzira na sve češći pad proizvodnje, Elvedin je istaknuo da je prezadovoljan ovom cifrom. Dodao je da će oni i dalje raditi na povećanju prinosa, kvalitetu proizvođača, odnosno na njihovom osposobljavanju kako bi imali veći prinos, tako da bi svi bili zadovoljni.

"Pa, ako je samo jedna strana zadovoljna, onda tu nema suradnje, a ni posla", kratko je rekao Elvedin.

Rekordni prinosi prošle godine, ova godina još uvijek neizvjesna

Vremenski uvjeti su jako važan faktor u ovom cijelom procesu proizvodnje. Poslije toga, drugi bitniji faktor je sam čovjek, odnosno prozvođač, koji utječe na prinos, odnosno on sam odlučuje koliko će se posvetiti toj parceli, da li će pružiti kornišonima pravilnu zaštitu i ishranu te dakako obezbijediti im adekvatnu temperaturu, svjetlost i vlažnost.

Saznali smo i da su Elvedinovi kooperanti imali rekordne prinose prošle godine, upravo zbog visokih temperatura, koje su bile posebno pogodne noću, kada plod raste. A ljudi koji su dobro navodnjavali svoje usjeve, imali su daleko veće prinose. Kako Elvedin ističe, ova godina još uvijek je neizvjesna, i ostaje da vidimo kakva će biti. No, ono što je najvažnije, jeste to da se prizvođači drže uputa agronoma.

"Svake godine dajemo uputsvo na papiru, koje nastojimo prilagoditi proizvođačima, kako bi bolje razumjeli. Tu im objasnimo kako će i što raditi, a svakako na raspolaganju smo im cijelo vrijeme, samo nas trebaju pozvati i mi smo spremni dati odgovore na sve njihove neodumice", objašnjava Elvedin.

On je dakako pojasnio i da posebnu pažnju posvećuju novim kooperantima, iako se oni sami posavjetuju i sa drugim, starijim proizvođačima. Objasnio je i što svaki početnik treba znati da bi se mogao baviti ovim poslom, na pravilan način:

"Za početak, treba krenuti od osnovne obrade zemljišta, potrebno je neko dublje oranje, a zatim i frezanje. Potom, jako je bitan unos visokog hranjiva. Mi obično preporučujemo stajsko gnojivo, a potom i mineralno. Bitno je također i ubaciti sredstvo za insekticide prije postavljanja folije, kako bi se spriječilo nagrizanje plodova od insekata. Sljedeći korak bi bio navodnjavanje, stavljanje folije, mreže, a kada krene nicanje, tada je osnovna zaštita sredstvo za tretiranje protiv puževa. Inače, prošle godine nije bilo problema, ali ukoliko ova godina bude kišna, puževi će se pojavljivati, pa stoga preporučujemo sredstvo koje se zove pužomor, kako bi se zaštitila biljka."

Mukotrpan, ali financijski isplativ posao

Dakako, iako je sezonski posao u pitanju, koji traje svega nekoliko mjeseci, treba mu posvetiti dosta pažnje, jer se radi o mukorpnom poslu, gdje je za dobar rezultat potrebno mnogo truda i rada. Ipak, činjenica jeste, da bez obzira na pad u proizvodnji, ovaj posao i dalje je isplativ.

"Što se tiče samih proizvođača, najveći problem je što oni nisu zadovoljno cijenama. Ove godine došlo je do povećanja cijene na tržištu. Prošle godine je prva klasa bila 1,20 KM, dok je ove godine 1,30 KM. Realno, cijeli glavni dio posla traje nekih dva do tri mjeseca, s tim što se kreće od maja, kada su sjetve, ali berba počinje od sedmog mjeseca i traje negdje do devetog mjeseca", zaključio je Elvedin.

On smatra da bi ova godina morala biti bolja i uspješnija. Predan i vrijedan rad na kraju mora donijeti rezultat.

Razgovor smo završili uz želju i nadu da ova godina bude što uspješnija za proizvođače, a Elvedin se zahvalio svima onima koji su i ove godine ukazali povjerenje firmi "Agro-Velić".

Više fotografija pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj kornišona Krastavac kornišon Elvedin Velić Agro Velić Proizvođači Otkupna cijena Glatki kornišon Bradavičasti kornišon Zimnica Stajsko gnojivo


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.