Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solar Green House
  • 27.05.2023. 10:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Eko plastenik Aldina Alića - inovacija u bh. poljoprivredi

Istraživačka faza je dokazala da je Solar Green House definitivno moguće rješenje, a testirali su ga na uzgajanju rasada.

Foto: Facebook/Aldin Alić
  • 316
  • 184
  • 0

Solar Green House je eko plastenik napravljen od prerađene plastike, koji će se besplatno zagrijavati - ovako bi se najprostije mogla opisati inovacija Aldina Alića. O ideji ovog mladog Zeničanina mediji su se raspisali nakon što je na Youth Innovation Award 2022 osvojio nagradu, mentorsku i finansijsku podršku.

No, malo njih zna da ovaj 25-godišnjak potiče iz porodice koja se bavi uzgojem voća i povrća, te da je njegov san vlastita "njivica i voćnjak".

"Uživam u mirisu krastavice koja je uzgajana 100% prirodno, a pogotovo karfiola koji mi je najdraže povrće. Iako sam rođen i živim u gradu, moji roditelji su uvijek u doba sjetve, a i branja, vodili mene i brata da im pomažemo. Mogu reći samo da sam ponosan na to", ispričao je Aldin za Agroklub.

Prerada plastičnih boca

Ideja za Solar Green House se javila nakon što je bio jedan od pobjednika SIA22 gdje je predložio čitav projekat koji je obuhvatao proizvodnju električne energije u Zenici putem biogasa. Tada je, priča nam, spoznao da su ljudi u Bosni i Hercegovini željni novih, zdravijih i jeftinijih ideja koje dolaze od mladih ljudi.

"Moje ideje su prepoznate i u širim akademskim krugovima gdje sam nagrađen s priznanjem - Made in BiH, za najbolji tehničko inženjerski projekat/proizvod u Bosni i Hercegovini pod nazivom 'Greenhouse za gradske sredine' u kategoriji održivi razvoj, energetika, voda, bioresursi, od strane BH Engineering Weeks", napominje ovaj mladić.

Priznanje dobio prošle godine

Materijal od kojeg bi se izrađivao eko plastenik je prerađena, topljena, plastika od boca koje, kako i sam konstatuje imamo u izobilju. Nažalost oko rijeka, u parkovima i šumama - što predstavlja besplatan resurs. Funkcioniše tako što se boce putem PET mašine pretvaraju u filament koji se koristi kao materijal za printanje na 3d printeru.

Sam sistem je veoma jednostavan, solarni panel prikuplja energiju, transformiše je u električnu , zatim se koristi kao pogon za kreiranje toplotne energije.

"Da približim, na solarni panel je spojen inverter koji ima ulaze na koje možemo priključiti bateriju koju punimo, a isto tako i grijač koji grije sam plastenik. Tako da, bateriju koristimo navečer kada nemamo svjetlosnu energiju za zagrijavanje našeg plastenika. Tu su dodati još tempomat koji konstantno reguliše temperaturu do željene", pojašnjava nam.

Sve na "klik"

Što se tiče samog "pilot" projekta, ovaj student Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, ističe da je elektronika najskuplja, ali trenutno radi na smanjenju troškova i korištenja određenih mineralnih resursa (različitih vrsta sirovina poput određenih alumosilikata koji imaju mogućnost zadržavanja vlažnosti i stijena koje imaju mogućnost zadržavanja toplote).

"Cijena elektronskog sistema je bila između 350 do 400 KM. Što se tiče mini plastenika za gradske sredine, on bi nakon usavršenja bio oko 10 KM. S obzirom na to da se nabavlja samo folija koja je izuzetno jeftina, a konstrukcija bi se pravila od prerađene plastike", navodi Aldin.

Istraživačka faza je, napominje, dokazala da je ovo definitivno moguće rješenje, a testirali su ga na uzgajanju rasada. Cilj je da u narednim godinama napravi čitav sistem, zajedno sa aplikacijom (sve na klik iz kuće – zalijevanje, postavljanje željene temperature, prikaz vlažnosti i slično), koji je vezan za staklenike velikih dimenzija.

"Ovo govorim iz razloga što se mora biti svjestan da mi živimo u kapitalizmu i da je potrebna velika proizvodnja raznih agrikultura dva puta godišnje. To je naš primarni cilj, a sekundarni da simuliramo vremenske prilike u stakleniku da možemo da uzgajamo razne biljke koje se ne mogu uzgajati kod nas, npr. Zmajevo voće", kaže ovaj mladić.

Saradnici odlaze iz zemlje

O prodaji ideje ne razmišlja, a već na startu razvoja susreo se s problemom porazne realnosti bh. društva. Uskoro će, navodi, ostati bez saradnika jer njegova dva ključna partnera odlaze "trbuhom za kruhom".

"U potrazi za novim inženjerima i programerima s obzirom na to da ću uskoro ostati bez dva ključna saradnika koji odlaze iz države zbog boljih uslova na poslovima kojima se bave, a koja su zajedno radila sa mnom da skicu, viziju i samu ideju pretvorim u stvarnost", sa žalošću konstatira Aldin.


Tagovi

Solar Green House Eko plastenik Aldin Alić YIA2022 SIA22 Projekat Staklenik Plastenik Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P