Kako napraviti testiranje u kućnim uslovima?
Za uspješnu sjetvu raznih biljnih vrsta presudna je klijavost sjemena. Ona nikada nije potpuna, izražava se u postotku i varira u zavisnosti od raznih faktora. Predstavlja broj koji je nikao u odnosu na ukupan broj posijanih sjemenki.
Klijavost se provjerava dvadeset do mjesec dana prije sjetve. U ovu svrhu uzmemo manju količinu sjemena, a minimalno je deset komada. Veliki uticaj imaju uslovi njegovog skladištenja, kao i dužina čuvanja. Koliko djeluju uslovi skladištenja vidljivo je kada je krastavac u pitanju. Postoji opasnost da njegovo sjeme kada se čuva na vlažnom i hladnom mjestu daje biljke bujne vegetativne mase sa pretežno muškim cvjetanjem.
Što su uslovi lošiji to je veća opasnost od propadanja. U pravilu što je sjeme sitnije brže gubi klijavost. Veliki uticaj ima i o kojoj vrsti i sorti se radi. Tako žitarice i grašak imaju klijavosti oko 90 posto, dok je za kupusnjače to 65 posto. Malu klijavost ima peršin. Prije testiranja sjeme je potrebno kalibrirati, odnosno razvrstati prema krupnoći kako bi obezbijedili ujednačenu energiju klijanja.
Veoma jednostavan i brz test možemo uraditi potapanjem u toplu vodu na 8 do 10 minuta. Šturo, prazno sjeme male težine će isplivati na površinu. Ono koje padne na dno se sije.
Koristi se i slani rastvor sa potapanjem na 10 do 15 minuta. Štura zrna isplivaju na površinu. Prije sjetve ih je potrebno isprati. U slučaju da ih nećemo odmah sijati potrebno ih je poslije ispiranja osušiti od suvišene vode i uskladištiti. Postotak soli u rastvoru je pet posto za papriku, paradajz, patlidžan, a za krastavac tri posto. Istu ulogu ima i rastvor kalij permanganata. Uklanjaju se sjemenke koje su isplivale, a preostale se isperu vodom.
Sjeme tikvenjača (krastavca, dinje, lubenice, tikvica, tikvi) možemo brzo ispitati zahvaljujući elektrostatičkom naboju koji nastaje na plastičnoj boci kada se protrlja. Ovakva boce se nanese do 2 cm iznad tankog sloja sjemena, a šture sjemenke će biti privučene i zalijepiti se za bocu. Postupak ponovite nekoliko puta.
Pouzdan način je sjetva koja može da se realizuje na nekoliko načina. Najmanje 10 sjemenki se stavi između dva sloja navlažene gaze, papirnatog ubrusa ili salvete. Sve se stavi na tanjir i zamota najlon vrećicom. Temperatura prostora treba da je oko 20ºC.
Neke vrste će prije proklijati, dok će drugima trebati duže. Žitarice klijaju za četiri dana, kukuruz, grašak, pasulj, dinja, krastavac za šest dana, paradajz i kupus deset dana. Peršinu treba najduže vremena.
Ako je proklijalo 50 posto sjemena, može da se koristi za sjetvu uz povećanje količine. Niža klijavost nije rentabilna, ali se takvo sjeme sije u slučaju da se radi o sortama koje želimo sačuvati. Od klijanaca se odbacuju svi koji pokazuju deformisanosti ili razne abnormalnosti.
Pored gaze i papira naklijavanje možemo obaviti u piljevini i rolni toalet papira.
Tagovi
Autorica