Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata u plasteniku
  • 13.11.2023. 09:00

Dobri uslovi za rast salate, kako je zaštititi i čime prihraniti?

Zimska salata, ove godine ranije se pojavila na tržištu za šta je zaslužno neuobičajeno toplo vrijeme tokom septembra i oktobra. Zaštita konvencionalmim sredstvima nije neophodna jer se mogu koristiti i organska.

Foto: Bojan Kecman
  • 908
  • 117
  • 0

Na tržištu se već može naći salata iz zatvorenog prostora, odnosno, iz plastenika. Riječ je o salati koja je posađena u drugoj polovini septembra ili početkom oktobra.

Ne sjeći je do zemlje

Temperature su bile idealne za njen ubrzan rast i razvoj, a zahlađenje koje je nastupilo, ne bi trebalo mnogo da utiče na brzinu rasta jer se ne predviđaju previše niske temperature. Najčešće sorte su puterica i kristalka. Cijena je, najčešće, jedna marka po komadu, a četiri ili pet komada dovoljni su za jedan kilogram.

Salata se siječe kada širina glavica dostigne dvadesetak centimetara, a prilikom sječenja ostavlja se na visinu do pet centimetara, kako bi mogla ponovo da raste što je čini idealnom kulturom za dobru zaradu povrtara u zimskom periodu. Ne treba je sjeći do zemlje jer onda neće ponovo rasti.

Zemlja treba da bude rastresita što se postiže plitkim okopavanjem

Ako u plasteniku postoji sistem za navodnjavanje salata je zahvalna za prihranu jer joj je korijen plitak i lako usvaja vodu i hranljive materije. U tom slučaju potrebno je jednom u sedam dana obaviti zalijevanje jer ne trpi nedostatak vode. Ne smije se dozvoliti stvaranje pokorice oko salate i zato bi trebalo da zemlja oko nje bude rastresita što se postiže plitkim okopavanjem motikom ili grabljama. Takođe, trebalo bi da se obrati pažnja i na korove u plasteniku jer salata ne trpi konkurenciju za hranjiva.

Nisu potrebni fungicidi

Salata koja se uzgaja tokom jeseni i zime u plastenicima nije komplikovana za organsku proizvodnju i zaštitu. Greška je ako se koriste fungicidi jer nisu potrebni. Najveći neprijatelj je pretjerana vlaga zbog čega dolazi do žućenja listova, naročito prvih, do zemlje.

Dovoljno je da se, jedom u sedam do 10 dana, salata prihrani preko lista vodom u koju je potopljen gavez, maslačak, kopriva i hajdučka trava. Nije važna količina ovih korova koja bude u plastičnom buretu ili kanti, a dovoljno je da odstoji pet, šest dana, da počnu da ispuštaju hranjive materije.

Jedom u sedam dana prihranite je preko lista

Prilikom određivanja doze uzimaju se dvije do tri litre ove tečnosti u 10 do 16 litara vode, a koja se mora dobro procijediti. Navedeni korovi puni su azota koji podstiče brži rast salate što je idealno u slučaju viših temperatura tokom jeseni.

Začini za zaštitu od insekata

Korovima se u prskalicu može dodati i voda, takođe dva do tri litra, u kojoj su potopljeni lukovi, odnosno, crveni i bijeli luk, ljuta mljevena paprika, biber i čili. Može i lovorov list, bosiljak, mirođija i slično. Ove namirnice otjeraće štetne insekte od salate.

Sa zaštitom treba ići non-stop, sve do prestanka uzgoja jer salata se bere do proljeća, a zbog toplijih zima, ranije dolazi do pojave štetočina i bolesti.


Tagovi

Zimska salata Zaštita salate Puterica Kristalka Okopavanje salate Fungicidi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]