Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kupusa
  • 22.02.2018. 07:00

Direktna sjetva kupusa - prednosti i problemi

Zbog sve veće nestašice radne snage, obavljeni su pokusi sa bezrasadnom proizvodnjom kupusa. I dali su neočekivano pozitivne rezultate!

  • 1.639
  • 116
  • 0

Kupusnjače se proizvode putem rasada, ali to zahtijeva mnogo ručnog rada. Zbog sve veće nestašice radne snage, obavljeni su pokusi sa bezrasadnom proizvodnjom kupusa. I dali su neočekivano pozitivne rezultate! Zabilježene su mnoge prednosti direktne sjetve kupusa.

"Prije svega, uštedi se oko 40% ručnog rada, jer se isključuje mjera presađivanja. Također, kupus stiže za potrošnju, u prosjeku, 20 dana ranije zato što je izbjegnuto bolovanje rasada zbog stresa od povrede korijena i njegovog obnavljanja.  Ovakav usjev se prirodno očvršćuje, glavni korijen odmah prodire u dublje vlažne slojeve zemljišta i zahtijeva manje vode za zalijevanje, bolje podnosi stresne uvjete suše, nagle promjene temperature i drugih nepogoda. Isječene glavice imaju više suhe tvari i bolje se čuvaju. I na kraju, prinos je za oko 30 % viši nego od usjeva proizvedenog putem rasada", objašnjava dipl.inž. Dragomir Radić.

Kako se obavlja direktna sjetva kupusa?

Sa sjetvom kupusa se može početi početkom aprila, a posljednji datum sjetve za jesensku potrošnju je između 10. i 20. juna. Ranijom sjetvom riskiramo da biljke, umjesto glavice donesu cvijet i sjeme.

Za sjetvu kupusa je dovoljno od 1,2 do 1,6 kg/ha sjemena, na dubini od 1,5 do 2 cm. Kada usjev dobije tri, četiri lista, trebalo bi ga prorijediti na konačan razmak kao u usjevu iz rasada.

"Ako se sije pilirano krupno sjeme, moguća je i sjetva na konačni razmak, pa se tada utroši dva puta manje sjemena i izbjegne se prorjeđivanje", savjetuje Radić.

Problemi pri direktnoj sjetvi

Najveći problemi pri direktnoj sjetvi kupusa javljaju se pri nicanju i zaštiti mladih biljčica. Ako poslije sjetve nastupi suša, potrebno je svaki dan zalijevati parcelu s 5-7 l/m², kako se ne bi napravila pokorica koja sprječava nicanje. Kupus niče za pet do sedam dana, a mlade biljke u tom razdoblju napada buhač.

"On može nanijeti ogromne štete, pa zaštita mora biti savršena. Protiv korova se borimo herbicidima, međurednim kultiviranjem i okopavanjem. Od herbicida može se koristiti samo Devrinol 2,5 l/ha uz plitku inkorporaciju prije sjetve, koji uništava širok spektar korova iz sjemena. Protiv uskolisnih korova poslije nicanja imamo veći izbor herbicida - Focus ultra, Fusilade, Kletox i tako dalje", kaže Radić.

Foto: J E Theriot / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Direktna sjetva kupusa Dragomir Radić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.