Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene preduzetnice
  • 10.02.2019. 14:00
  • Fočanska regija, Republika Srpska, Foča

Žene poljoprivrednice i mladi iz okolice Foče imaju priliku za posao

Žene preduzetnice su nedovoljno uključene u proces proizvodnje, te kontinuirano pokušavamo da ih ohrabrimo da preuzmu rukovodeća mjesta i upravljaju procesima, kažu u preduzeću Sezona d.o.o.

Foto: Pixabay/photosforyou
  • 197
  • 11
  • 0

Još krajem januara u Foči, u preduzeću Sezona d.o.o. bilo je radno. Vršile su se pripreme za nabavku i instalaciju univerzalne sušare te vakumske pakerice kako bi proširili proizvodne kapacitete. Gordana i Zoran Čančar firmu su osnovali 2005. godine, a danas je kompanija prepoznatljiva po programima uključivanja žena-poljoprivrednica i rada na unapređenju lokalne zajednice. 

Orijentirali se na preradu zdrave hrane iz prirode

"Posao smo pokrenuli sa namjerom da plasiramo na tržište zdravu hranu koja se nalazi u prirodi, a za kojom je u posljednjih nekoliko godina sve veća potražnja kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Glavna orijentacija nam se bazira na preradi šumskih plodova, ljekovitog i plantažnog bilja, gljiva kao i voća i povrća. Egzistiramo na području Gornjeg Podrinja, fokusirajući se na Foču, Goražde, Čajniče, Rogaticu, Kalinovik i šire", pojašnjava za Farma BiH direktorica Gordana Čančar

Trenutno rade na razvoju svog brenda "Sezona", što će im omogućiti nastavak ulaganja i otvaranje tržišta. Podrška USAID/Sweden FARMA II projekta osigurala je rast u proizvodnji za 50%, što je omogućilo uključivanje novih kooperanata i sezonskih radnika. 

"USAID/Sweden FARMA II projekat nam je pomogao na taj način što su prepoznali pravi trenutak. Pomogli su nam nakon elementarnih nepogoda i klizišta, kada smo izgubili tek sagrađen prerađivački objekat. Pomoć se odnosila na instalaciju minusne hladnjače kapaciteta 120 tona čime je naša proizvodnja i sam promet od tada u stalnom usponu i povećan je u periodu 2016-2018 za 50%, a svakog mjeseca raste i broj uključenih poljoprivrednika-kooperanata", dodaje Čančar. 

Ostvarili saradnju sa 65 malinara

Kada je u pitanju malina, saradnja je ostvarena sa 65 proizvođača od kojih je na površini od 80 dunuma otkupljeno ukupno 52.000 kilograma. Sve ugovorene količine maline "Sezona" je uspjela otkupiti, usladištiti, zatim prodati i po ugovorima sa poljoprivrednim proizvođačima sve blagovremeno i na vrijeme isplatiti. 

"Kada je malina u pitanju, i pored veoma izazovne sezone kada su kvalitet i prodajne cijene u pitanju, mi smo otkupili oko 60% više ove poljoprivredne kulture u odnosu na raniji period, a broj koperanata se gotovo udvostručio", napominje Čančar. 

Posebno usmjereni na mlade, žene i izolirane ruralne zajednice

U "Sezoni" su pokrenute aktivnosti edukacije i uključivanja novih proizvođača. Direktorica Čančar upućuje da je izuzetno važno da sve kompanije rade na osiguranju adekvatnih mehanizama saradnje i podrške mladim, ženama te izoliranim ruralnim zajednicama. 

"U par navrata smo vršili edukaciju proizvođača sa akcentom na unapređenje proizvodnje, poboljšanje poslovnih procesa i poslovnog razvoja uz dodjelu edukativnog materijala kooperantima. Žene preduzetnice su nedovoljno uključene u proces proizvodnje, te kontinuirano pokušavamo da ih ohrabrimo da preuzmu rukovodeća mjesta i upravljaju procesima. U svojoj firmi smo angažovali preko 40 žena na različitim aktivnostima u preradi i pripremi proizvoda. Također, na sakupljanju je uključeno 260 ljudi od čega su polovina žene. Korak po korak, naša lokalna zajednica prepoznaje kakav to potencijal može da ima za budući razvoj", zaključuje Čančar.


Tagovi

Žene poljoprivrednice Žene preduzetnice Mladi Sezona Gordana Čančar Foča


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić