Pretraga tekstova
"Brojna mjesta na Zemlji bi postala nenastanjiva ako Zemlja-rerna postane stvarnost", istaknuo je švedski znanstvenik Johan Rockström.
Zemlja će prijeći točku pucanja i pretvorit će se u rernu, ukoliko se polarne kape nastave topiti, šume uništavati, a emisije stakleničkih plinova svake godine obarati rekorde, upozoravaju stručnjaci. Te promjene su moguće za samo nekoliko desetljeća, pa je prijelaz na zelenu ekonomiju hitniji nego ikad, piše Euractiv.
Prelazak praga bi značio temperature koje bi bile za četiri do pet stupnjeva više nego u predindustrijskom razdoblju i nivo mora za 10 do 60 metara viši nego danas. "Zemlju-rernu najvjerovatnije je nemoguće kontrolirati i opasna je za mnoge", stoji u zaključku danskih, australijskih i njemačkih znanstvenika o efektima klimatskih promjena u Njemačkoj.
Dodaje se da će se rijeke izlijevati, uragani će pustošiti obale, a koraljni grebeni će nestati - i sve to prije kraja XXI. stoljeća! Globalna prosječna temperatura premašuje one iz bilo kog ciklusa koji razdvaja dva ledena doba, tokom više od 1,2 miliona godina. Otapanje polarnih kapa izazvalo bi znatno povećanje nivoa oceana, potapajući priobalna područja u kojima živi stotine miliona ljudi.
"Brojna mjesta na Zemlji bi postala nenastanjiva ako Zemlja-rerna postane stvarnost", istakao je švedski znanstvenik Johan Rockström.
Točka pucanja mogao bi biti porast prosječne temperature od dva stupnja Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru. Ovo bi izazvalo "domino efekt" i aktiviralo druge simptome prelaska praga, upozoravaju stručnjaci. Temperatura sada raste za 0,17 stupnjeva svakih 10 godina, a izražena je i zabrinutost zbog sve većeg broja šumskih požara kako se planeta grije.
Znanstvenici apeliraju da je neophodno odmah promijeniti način života da bi se zaštitila Zemlja, a to prije svega podrazumijeva zamjenu fosilnih goriva izvorima energije koji ne emitiraju CO2. Preporučuju bolje upravljanje zemljištem, bolje poljoprivredne prakse, zaštitu zemljišta i obala, razvijanje tehnika za zadržavanje CO2, sadnju drveća i prestanak deforestacije.
Izvori
Tagovi
Zemlja Rerna Zaštita životne sredine Ekologija Temperatura Otopljavanje Fosilna goriva Ugljični dioksid
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.