Pretraga tekstova
Svakodnevno konzumiramo različite namirnice, a od njihovog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti zavisi naše zdravlje i život
Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. juna 2023., već petu godinu nakon što ga je 2018. ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj je skrenuti pažnju na značaj zdravstveno ispravne hrane, ali i potaknuti na sprječavanje, otkrivanje i upravljanje rizicima uzrokovanim hranom, kako bi se doprinijelo njenoj sigurnosti, ljudskom zdravlju, ekonomskom prosperitetu, poljoprivrednoj proizvodnji, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.
Ovogodišnja tema "Prehrambeni standardi spašavaju živote" naglašava ulogu uspostavljenih praksi i standarda sigurnosti i kvaliteta hrane.
Svakodnevno konzumiramo različite namirnice, a od njihovog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti zavisi naše zdravlje i život. Različiti globalni faktori utiču na snabdijevanje i sigurnost što mora biti prioritet jer se poljoprivredno prehrambeni sistemi mijenjaju s vremenom.
Tagovi
Sigurnost hrane Svjetski dan sigurnosti hrane Hrana Prehrambeni standardi 10 činjenica Bolesti Bakterije u hrani
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Konferencija "Sigurnost hrane: Znanost u akciji"... O sve u pomalo, od hrane do "vrućih stolica" 😉