Pretraga tekstova
U svim kontrolama gdje su utvrđene nepravilnosti, inspektori su naložili da se izvrši dezinfekcija radnih površina, uređaja i opreme koji se koristi za pripremu hrane, nakon čega će biti izvršene ponovljene kontrole.
Republička inspekcija za hranu je u proteklom periodu izvršila uzorkovanje preko 70 gotovih jela koja se poslužuju u ugostiteljskim objektima, a za potrebe laboratorijskog ispitivanja mikrobiološke ispravnosti.
Kontrolom su obuhvaćeni objekti širom Republike Srpske, u Banja Luci, Gradišci, Prnjavoru, Kozarskoj Dubici, Srpcu, Derventi, Modriči, Trebinju, Istočnom Sarajevu i drugim gradovima. Uzorkovane su različite vrste jela, kao što su: kolači, mesna jela, salate, cijeđeni sokovi, čorbe.
Na osnovu laboratorijskih analiza u 30 odsto ispitivanih uzoraka utvrđeno je povećano prisustvo mikroorganizama, kao što je enterobakterija, iznad granica dozvoljenih Smjernicama o mikrobiološkim kriterijumima o hrani. S obzirom na utvrđenu vrstu mikroorganizama, radi se o neadekvatnoj manipulaciji sa hranom, neadekvatnim higijenskim uslovima prostora ili opreme koji služe za pripremu hrane, kao i higijenskom statusu lica koja rukuju sa hranom.
U svim kontrolama gdje su utvrđene nepravilnosti, inspektori su naložili da se izvrši dezinfekcija radnih površina, uređaja i opreme koji se koristi za pripremu hrane, nakon čega će biti izvršene ponovljene kontrole.
Na osnovu rezultata laboratorijskih analiza evidentno je da subjekti u poslovanju s hranom kontinuirano moraju raditi na edukaciji radi sticanja znanja o propisima i preporukama u oblasti higijene životne i radne sredine, higijene hrane i ishrane, lične higijene i drugim principima dobre proizvođačke i higijenske prakse.
Tagovi
Mikroorganizmi Enterobakterija Gotova jela Dezinfekcija Ugostiteljski objekti
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Pripreme u toku 😇