Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Administracija
  • 28.08.2022. 10:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Višegrad

U Višegradu nema podsticaja već dvije godine - zatiru selo?

Odbornici skupštinske većine za izostanak isplate podsticaja u ovoj godini optužuju isključivo načelnika Višegrada, Mladena Đurevića.

Foto: Marijana Simanić
  • 104
  • 14
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u višegradskoj opštini su prošle godine ostali bez podsticaja za proizvodnju, a kako stvari stoje, mogli bi ove. Za nedostatak stimulacije okrivljuju opštinsku administraciju i njenu nebrigu za selo i one koji žele da na njemu proizvode za sebe i za tržište.

Odbornici skupštinske većine za izostanak isplate podsticaja u ovoj godini optužuju isključivo načelnika opštine Višegrad, Mladena Đurevića.

Ko je kriv?

"Đurević je u martu mjesecu, kako zakon nalaže, predložio odluku o podsticajima poljoprivredne proizvodnje koju je uputio na sjednicu skupštine. Odbornici su predložili da se odredbe odluke dorade i vrate na razmatranje načelniku, a onda, ponovo na sjednici opštinskog parlamenta usvoje. Skupštinska komisija je doradila odluku, ali načelnik je dosad nije ponovo predložio da se uvrsti u dnevni red iz samo njemu znanih razloga. Zbog toga ispaštaju poljoprivredni proizvođači", kaže Zoran Papić, odbornik u Skupštini opštine Višegrad.

Sredstvima za poticaje, načelnik kupuje glasove, smatra Papić

On podsjeća da su u 2012. godini planirana i isplaćena sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 230.000 KM te su, kad je Đurević postao načelnik, smanjena na 80.00 KM.

"Od čega je 2020. godine načelnik podijelio iz fonda podsticaja za poljoprivredu 110 paketa pomoći, kako ona piše u izvještaju, socijano ugroženim poljoprivrednim slučajevima. S obzirom da Centar za rad iz budžeta opštine dobija skoro million maraka, odakle njemu pravo da iz podsticaja za poljopivredu namiruje socijalne slučajeve. To je samo kupovina glasova pred lokalne izbore", ocjenjuje Papić koji ima ogromno imanje i sam je poljoprivredni proizvođač.

Papić pokazuje izvještaj načelnika o raspodjeli sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje za 2020. godinu prema kome je u tu svrhu, kako veli, podijeljeno samo 40.000 KM.

Izvještaj o realizaciji sredstava za poticaje

Poljoprivredni proizvođači voćari, stočari, malinari, peradari, uzgajivači jagodičastog voća i oni poljoprivrednici koji su željeli do prošire poljoprivredno domaćinstvo i nabave mašine za obradu zemlje već drugu godinu nemaju podsticajna sredstva. Načelnik Đurević je planirao da i za ovu godinu "pomogne" podsticajima proizvođačima u ukupnom iznosu  sa 40.000 KM što je isuviše skromno i za sela jedne mjesne zajednice, a kamoli cijele opštine.

Budžet opštine Višegrad za ovu godinu je 11 miliona KM.

Proizvođači ogorčeni

S obzirom na to da do kraja godine ostaju još četiri mjeseca za poljoprivrednike još ima nade da će dobiti bar minimalan podsticaj ako načelnik podnese prijedlog odluke, a odbornici ga na sjednici usvoje. Prošle godine podsticaja nije bilo jer je opština nije na vrijeme usvojila budžet pa je sredstva raspoređivala po odluci o privremenom finansiranju.

U Udruženju pčelara "Višegrad" su ogorčeni na ovakav odnos opštinske administracije prema njima jer su podsticaje dobijali obično u avgustu kad treba obezbijediti sredstva za nabavku šećera za prihranu pčela i lijekova za uništavanje varoe.

Domaćin Goran Trifković iz sela Donja Lijeska je ljut na lokalnu vlast koja je sebi dozvolila ovakav nehatan odnos prema onim koji proizvode hranu.

"Podsticaje za proizvodnju mlijeka, jer posjedujem dvadesetak krava muzara, nisam od opštine dobio od 2019. godine. To je neozbiljno i pokazuje njihov odnos prema selu i seljaku u koga se kunu jedino pred izbore kad moljakaju za glasove", kaže Trifković.

Raspala se formirana Zemljoradnička zadruga

On podsjeća da nikad nije dobio odštetu za uništeni dio stada od medvjeda kao i mnogi domaćini kojima se isto desilo. Jadranko Ćaćić se bavi malinarstvom koje je u posljednje dvije godine u usponu, jer je cijana maline izuzetno visoka.

"Ako nas cijene kupci, pa i hladnjačari, kojima predajemo malinu zašto to ne bi i matična opština u kojoj živimo i redovno plaćamo porez. Ova vlast u Višegradu je skoro zatrla selo i pitanje je da li će se iko od mladih ljudi odlučiti da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom", ističe Ćaćić.

U Višegradu je prije nekoliko godina formirana Zemljoradnička zadruga koja se raspala jer je administracija u nju zaposlila prevelik broj radnika, a iz budžeta nije preteklo novca za njeno sufinansiranje. Jedini kombajn koji je zadruga imala pokvaren trune na jednoj livadi, a za usluge kombajniranja seljaci mole vlasnike ovih mašina iz susjednih gradova.


Fotoprilog


Tagovi

Opština Višegrad Odbornici Nema podsticaja za poljoprivredu Poljoprivredni proizvodjači Jadranko Ćaćić Goran Trifković Zoran Papić


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !