Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezapamćeno
  • 27.11.2023. 09:00
  • Višegrad

U višegradskom kraju samo jedna voćka nije izdala ove godine

Nema goreg jada nego kad se seljaku kazan ne zadimi i rakija iz lule ne poteče. Ako nije uštedio mora kupovati mučenicu.

Foto: Marijana Simanić
  • 116
  • 9
  • 0

Rijetko nerodna godina, kažu seljaci višegradskog kraja u kome je voće izdalo kao nikad do sada. Sve osim mušmula. Seljaci su ogorčeni i kažu da je za sve kriv mraz. Od dvije stotine stabala voćaka koliko u svojoj okućnici u selu Bijela kod Višegrada, ima Rade Tasić, ni na jednom nije bilo plodova

"Sve su cvjetale i šljive, više vrsta, jabuke isto tako, kruške, trešnje, višnje, a onda kasni mraz pokosi behar odmah nakon cvjetanja, neki plodovi na jabukama se zametnuše i formiraše dobar plod potom odjednom, za jednu noć potamniše, kao da su vrelom vodom prelivene i opadoše", priča naš domaćin.

Voće samo beharalo

Opisuje nam da je tako bilo i sa kruškama. I šljive kada su bile upola zrele opadoše, grožđe tamjanika koga ima svako domaćinstvo se sasuši na lozici. "Višnje i trešnje stradaše odmah poslije formiranja plodova, tako bi i sa stablom breskve, kajsije i nektarina", vajka se Tasić.

Ovo nije zapamćeno u selu da skoro ništa ne dočeka zrenje od voća. Zagledan u daljinu kao da nešto smišlja i premišlja Rade, pa kao da sam za sebe prozbori: "Nema goreg jada nego kad se seljaku kazan ne zadimi i rakija iz lule ne poteče. Ako nije uštedio mora kupovati mučenicu da proslavi krsnu slavu, da bude za babine, za sahranu najbližih ili doček iznenadnih gostiju."

Slično je sa voćem i u ostalim višegradskim selima. U Tasića voćnjaku rodile samo dunje, porijetko, ali žuti plodovi mame kao da su od zlata. Brže bolje ih je sve pobrao da ne bi slučajno u voćnjak nabasao medvjed, jedan ili više njih, jer i za ove divlje životinje nema hrane i ne mogu da se pripreme za zimski san.

Samo mušmula nije izdala

"Evo šta je rodilo", kao s ponosom pokazuje seljak Radiša na savijena od plodova stabla mušmule koja su nekad sađena u svakom seoskom dvorištu. Priča da je mladice mušmule okalemio na glog, jer se najlakše prima i obilno rađa svake godine. Nju nije pogodila ova neshvatljivo nerodna godina.

Zrenje kasni punih mjesec dana

"Plodovi mušmule su čvrsti i nabrekli, ali njihovo zrenje kasni punih mjesec dana i nije mi jasno zašto. One obično zru, ugmile i tada se mogu jesti, početkom novembra i to je posljednja voćka u voćnjaku koja održi do tada plodove. Imam jedno stablo mušmule i kod kuće u gradu, ali ono je dalo zrele plodove prije petnaestak dana", priča nam ovaj domaćin.

 

Mušmule berite poslije prvog mraza: Čaj od plodova liječi impotenciju i djeluje protuupalno?

Mušmule su za narod čarobno i Bogom dano voće. Izreka 'oćeš mušmula, upotrebljava se kad neko izvolijeva šta sve traži da pojede, a toga nema. Seljaci vjeruju u njena ljekovita svojstva pa su bake nizale zrele plodove mušmule na končiće i sušile ih ispod strehe,  a zime upotrebljavale u čaju za razne trbušne bolesti.


Povezana biljna vrsta

Mušmula

Mušmula

Engleski naziv: Medlar, Gall nut | Latinski naziv: Mespilus germanica

Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao grm od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće uzgaja u obliku stabla koje može dosegnuti 4 do 5 m,... Više [+]

Tagovi

Mušmula Višegrad Voće samo beharano Seljaci ogorčeni Rade Tasić Selo Bijela


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.