Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi put u BiH
  • 22.06.2022. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

U postrojenjima u Tuzli korišteno jestivo ulje prerađivat će u biodizel

Ovo gorivo je po energetskim i fizičko hemijskim karakteristikama veoma slično s dizel gorivom i može ga bez posljedica zamijeniti

Foto: Katherinehertel/Flickr
  • 268
  • 12
  • 0

U postrojenjima u Tuzli, korišteno jestivo ulje iz restorana, uskoro bi se trebalo prerađivati u biodizel. Kako je za Agroklub potvrdio Amir Hadžić, projekt menadžer UG Ekosol, od januara do sada prikupljeno je više od 17,3 tona korištenog jestivog ulja, iz tri kompanije i četiri restorana.

Biodizel je gorivo sastavljeno od metilestara masnih kiselina ulja biljnog ili životinjskog porijekla. Dobija se procesom transesterifikacije. Ovo gorivo je po energetskim i fizičko hemijskim karakteristikama veoma slično s dizel gorivom i može ga bez posljedica zamijeniti. Još 2009. godine je urađen prototip postrojenja za preradu u BiH, i na tome je sve stalo.

"Ponovnim aktiviranjem , vidjeli smo da mnogo restorana prikuplja korišteno jestivo ulje, već 10 – 12 godina i prodaju to za minimalnu cijenu nekim firmama koje su to izvozile dalje u zemlje Evropske unije", rekao je Hadžić.

Zagrijavanje plastenika

Namjera je zadržati ovo ulje u Bosni i Hercegovini i omogućiti proizvodnju biodizela. U Srbiji su pronašli proizvođača certificiranih procesora za preradu, a nabavit će ga kompanija Bingo d.o.o. koja je iskazala veliki interes jer u svom djelokrugu imaju više od 200 restorana.

Tako će Tuzlanski kanton biti prvi u Bosni i Hercegovini u kojem će se jestivo ulje prerađivati u biodizel. Upotrebljavati se može za pogon dizel motora, zagrijavanje plastenika, kao lož ulje.

"Taj biodizel se razgradi za 15 dana, nije kao ovaj koji trajno ostaje u okolišu, tako da ako njime zagrijavamo jedan plastenik možemo smatrati da je to ekološki", objašnjava naš sagovornik.

Korištenje biodizela, u poređenju sa fosilnim dizelom, štiti životnu sredinu tako što smanjuje efekat staklene bašte, a redukuje i emisiju sumpornih oksida, suspendovanih čestica i ugljen monoksida. Danas poljoprivredni proizvođači u svojim domaćinstvima proizvode biodizel od suncokreta, uljane repice i soje. Veliki broj poljoprivrednika odlučuje se da proizvede biodizel upravo da bi uštedjeli za gorivo, koje se koristi za pokretanje motora na traktorima i na drugim radnim mašinama.

Uključiti domaćinstva

On navodi kako su u Srbiji, ovaj proizvod u početku koristili uglavnom poljoprivrednici za napajanje traktora

"U Hrvatskoj se ovaj projekat provodi i u domaćinstvima, oni su otišli dalje. To je naš plan za naredni period, da ljude ekološki osvijestimo i brinemo o okolišu na takav način, da to ne ide u odvod", ističe.

Od čega se zaista dobija biodizel i na koji način?

Udruženje građana Ekosol projekat pod nazivom "Koristimo jestivo ulje - energetski resurs" provodi uz podršku Centra za promociju civilnog društva Sarajevo, u okviru granta Misli o prirodi, a finansira ga Švedska.


Tagovi

Biodizel Jestivo ulje Prerada ulja Gorivo Amir Hadžić Bingo UG Ekosol


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.