Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena zemljišta
  • 03.12.2021. 10:00

U Nizozemskoj hektar poljoprivrednog zemljišta košta 70.000 eura

Najmanji prosjek neke države u EU je u susjednoj Hrvatskoj gdje je hektar 2020. koštao oko 3.440 €.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 435
  • 77
  • 1

Cijena hektara obradivog zemljišta u Nizozemskoj iznosi gotovo 70.000 eura. Točnije, u prosjeku je, prema podacima Eurostata za 2019. godinu ona iznosila 69.632 eura. Ona je u  svakoj regiji te zemlje bila iznad svih ostalih nacionalnih prosjeka u EU, a za koje je ovaj statistički ured imao informaciju. 

No, kako ističu u svom izvješću, razlike unutar EU su jako velike i na nacionalnoj i na regionalnoj razini. Tako je najviša cijena zabilježena u španjolskoj regiji Kanarski otoci (120.477 €/ha) te je 58 puta veća od one u najjeftinijoj regiji Jugozapad (2.051 €/ha), koja se nalazi u Bugarskoj.

Najmanji prosjek neke države u EU je u susjednoj Hrvatskoj gdje je hektar 2020. koštao oko 3.440 €. 

Ova vrsta zemljišta je u svim regijama EU-a, čijim je podacima Eurostat raspolagao, prošle godine bila skuplja od pašnjaka, a najveća je razlika u grčkom Sjevernom Egeju gdje su kupci morali platiti čak 20 puta više za njega nego za pašnjak.

Razina cijena zemljišta ovisi o nizu čimbenika, bilo da su nacionalni (zakoni), regionalni (klima, blizina mreža) i lokalizirani čimbenici produktivnosti (kvaliteta tla, nagib, drenaža i tako dalje), kao i o tržišnim silama ponuda i potražnja (uključujući utjecaj pravila stranog vlasništva).

Cijena poljoprivrednog zemljišta ovisi o mnogo čimbenika, kao što su državni zakoni, geografski (blizina urbanih centara i klima), prometni (povezanost), oni koji se odnose na produktivnost, odnosno tip tla, nagib, drenažu i drugo ili pak na odnose na tržištu, ponudu potražnju. Faktori poput navodnjavanja su ključni, jer takvi sustavi podižu vrijednost zemljišta i do šest puta. 

Treba napomenuti da Eurostat nije raspolagao podacima za Belgiju, Njemačku, Cipar, Maltu, Austriju i Portugal, a podaci za Dansku, Italiju, Luksemburg i Nizozemsku odnose se na 2019. godinu.


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.