Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcina
  • 25.09.2023. 15:00

U mađarskim šumama će ispitivati vakcinu protiv afričke svinjske kuge na divljim svinjama

Cilj je imunizacija oko 300 divljih svinja u šumama Mađarske, a lokacija još nije odabrana

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 86
  • 19
  • 0

Istraživači iz Evropske unije planiraju da testiraju vakcinu protiv afričke svinjske kuge (ASK) na divljim svinjama. Namjeravaju postaviti mamce u hrani, a koji sadrže eksperimentalnu vakcinu protiv ASK-a, razvijenom uz sredstva EU. Cilj je imunizacija oko 300 divljih svinja u šumama Mađarske, a lokacija još nije odabrana, navodi se u saopćenju Evropske komisije. 

Međunarodna saradnja

José Manuel Sánchez-Vizcaíno, vođa istraživčkog tima i profesor za zdravlja životinja na Univerzitetu Complutense u Madridu u Španiji, navodi da smanjenje bolesti u populaciji divljih svinja znači da se neće morati vakcinisati domaće.

Ovaj eksperimentalni lijek je kreiran u okviru istraživačkog projekta pod nazivom VACDIVA, a subvencioniran je s više od 9 miliona eura iz sredstava EU, što je oko 90 posto ukupne cijene projekta. Vakcina je rezultat međunarodne saradnje laboratorija u Evropi, Africi i Kini. Očekuje se da će na tržištu biti dostupna 2024/25. godine

Širi se na zapad

Iako je ASK bezopasna za ljude, zbog te je bolesti ugrožena evropska industrija svinja vrijedna više milijardi eira. U EU ima oko 130 miliona svinja, a najveći broj je u Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj i Holandiji. Nakon slučajeva bolesti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, širi se zapadnim dijelom Unije. Zahvaćene zemlje su i Bugarska, Češka, Njemačka, Grčka, Italija, Latvija, Poljska i Rumunija.

EU je vodeći svjetski izvoznik svinjskog mesa i drugi najveći proizvođač nakon Kine. Dok se širio Europom 2023., ASK je dosad bio izvan zemalja poput Francuske, Španjolske ili Portugala. No bilo bi dovoljno da osoba koja se iskrca s broda u bilo kojoj od tih zemalja baci kontaminirani sendvič sa šunkom kojeg bi mogla pojesti divlja svinja i zaraziti se. 

Naime, infekcioni materijal se širi preko divljih i domaćih svinja, ljudi i(li) svinjskog mesa. Virus može opstati na odjeći, čizmama i gumama, kao i u proizvodima od svinjetine kao što su šunka i kobasice. Može preživjeti godinama jer mu odgovaraju niske temperature, odnosno 500 do 600 dana u smrznutom obliku, a na šunki, primjerice, 600 do 700 dana.

Detalje istraživanja pogledajte ovdje


Tagovi

Bolest svinja Afrička svinjska kuga Vakcinisanje svinja Mađarska Virus preživi Zaraza mesom Divlje svinje José Manuel Sánchez-Vizcaíno


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.