Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna zaštita u BiH
  • 16.10.2017. 07:00

U gradonosne oblake ove godine ispaljeno 705 raketa

U proteklih šest mjeseci, koliko je trajala sezona aktivne protivgradne zaštite, strijelci su dejstvovali u 23 dana, ispalivši u gradonosne oblake 705 raketa. Štete od grada ove godine su minimalne, a godina će se pamtiti po realizaciji značajnih kapitalnih investicija.

  • 712
  • 79
  • 0

Petnaestog dana oktobra završena je sezona aktivne protivgradne zaštite na cijeloj branjenoj teritoriji, od Une do Drine. U tom periodu ekipe 'Protivgradne preventive RS' imale su 53 dana sa aktivnostima zaštite od grada, a 23 dana djelovali su i strijelci. Tihomir Dejanović, direktor 'Protivgrdane preventive RS' Kaže da je u 23 dana ispaljeno 705 protivgradnih raketa.

"Tokom sezone smo imali 2548 raketa, odnosno 11,6 prtoitivgradnih raketa po jednoj stanici. Raduju činjenice da nije bilo većih šteta, odnosno da smo uspješno dejstvovali, te da za narednu godinu ne treba nabavljati značajniji broj raketa", rekao je Dejanović.

Osim po malim štetama ova godina će biti zapisana u analima protivgradne zaštite po velikim, milionskim investicijama. Pored dva nova radara na Borju i Jahorini, postavljene su i automatske protivgradske stanice, a u toku je i procedura oko nabavke prizemnih generatora, koji će se koristiti uz državnu granicu sa Hrvatskom.

"S pravom vjerujemo da će naredna godina biti najuspješnija. Kada u jednu cjelinu uvežemo moderne radare i automatske protivgradne stanice, efikasnost će biti maksimalna. Očekujemo da će do punog izražaja doći investicije vrijedne 25 miliona konvertibilnih maraka", rekao je direktor 'Protivgradne preventive RS' Tihomir Dejanović.

Tradicija duga pola vijeka

Protivgradna zaštita u našoj zemlji počela je prije 47 godina, a nukleus je bio u selu Jazovac u gradiškom Potkozarju. Za gotovo pola vijeka sistem se proširio na područje od 24 lokalne zajednice, sa mrežom od 220 lansirnih rampi. Osim na poljoprivrednim usjevima, protivgradna zaštita spriječava značajnije štete od grada i na komunalnoj infrastrukturi, građevinskim objektima, vozilima i drugim materijalnim dobrima.

Zanimljivo je da se protivgradna zaštita finansira iz četiri izvora. Osim podsticaja iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, sredstva stižu i od strane lokalnih uprava u sistemu zaštite, obaveznih 1,8 KM po hektaru zemljišta koje godišnje plaćaju registrovani poljoprivrednici i sredstava osiguravajućih kuća, koje plaćaju zakonsku naknadu od 0,25 odsto od ukupnog prihoda po završnom računu iskazanom za prošlu godinu.

Ukorak sa svjetskim trendovima

Stručna ekipa 'Protivgradne preventive RS' koju je predvodio mr Dejanović, boravila je u prvoj polovini oktobra na Sajmu meteorologije u Amsterdamu 'Meteorological technolog World expo 2017'. Dejanović kaže da je ostvario veliki broj susreta sa meteorolozima iz cijelog svijeta, te da je razmijenjeno bogato iskustvo, ali došlo je i do novih saznanja.

"Saznali smo dosta o primijenjenoj meteorologiji. Ostvarili smo veliki broj kontakata sa relevantnim osobama iz ove sfere, a naučili smo dosta o osavremenjavanju protivgradne zaštite, pravovremenom davanju ranih najava, te adekvatnim odgovorima na klimatske promjene", rekao je Dejanović.

Direktor 'Protivgradne preventive RS' najavio je puštanje u rad i novih lansirnih stanica, na području Gradiške, Banja Luke, Laktaša, Prijedora i drugih lokalnih zajednica. U planu je i uvođenje sondaže atmosfere, sa ciljem da proitivgradna zaštita bude još efikasnija i brža.

Upravo zbog novoostvarenih investicija i razmijenjenih iskustava sa ekspertima iz ove oblasti u 'Protivgradnoj preventivi RS' se s pravom nadaju da je pred njima novo uspješno razdoblje ove veoma zahtjevne i zanimljive djelatnosti.


Fotoprilog


Tagovi

Tihomir Dejanović Protivgradna zaštita Jazovac Meteorological technology world expo 2017 Klimatske promjene Protivgradne preventive RS Registrovani poljoprivrednici Automatske protivgradne stanice


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]