Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FPM Agromehanika
  • 16.05.2019. 10:30

Traktori Solis dogodine i na BiH tržištu

Preduzeće FPM Agromehanika iz Boljevca, jedno od najvećih proizvođača poljomehanizacije u Jugoistočnoj Evropi do kraja godine planira da pokrene pogon za sklapanje traktora.

Foto: Slađana Aničić
  • 734
  • 30
  • 0

Preduzeće FPM Agromehanika iz Boljevca, u susjednoj Srbiji, jedno je od najvećih proizvođača poljomehanizacije u Jugoistočnoj Evropi. Sarađuje i sa indijskom kompanijom Sonalika, čije traktore Solis sklapa u Boljevcu.

U sadašnjoj fazi se u fabrici obavlja sklapanje traktora u polurasklopljenoj fazi, a od naredne godine krenut će i pogon za sklapanje kompletno rasklopljenih traktora.

Proširenje postojeće hale 

U okviru fabrike postoji hala, koja će, kako je rukovodilac službe prodaje i marketinga Boris Ćorović rekao, biti preuređena do kraja godine, te će početkom sljedeće na četiri tržišta, i to za Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu biti distribuirano 500 traktora godišnje.

"Radit ćemo montažu kompletno rasklopljenih traktora, radi optimizacije transportnih troškova i u krajnjem cilju to je prelazni korak ka nekoj krajnjoj fazi, jer planiramo da određeni dio proizvodnje komponenti traktora lokalizujemo ili da se proizvode direktno kod nas za šta posjedujemo kapacitete, ili da se nabavljaju od lokalnih proizvođača u Srbiji," rekao je Boris Ćorović. 

Do kraja godine 500 IMT traktora spremno za tržište

Preostala je adaptacija nove hale koja će, kako je objasnio, biti proširena i u okviru koje će biti ugrađena nova oprema, poput proizvodnih traka, kolica, a bit će i obučeno osoblje. 

Na Poljoprivrednom sajmu četiri različite linije

Kompanija FPM Agromehanika izlaže svoje proizvode od 1983. godine na Novosadskom sajmu. Izlažu redovan program koji se sastoji iz četiri linije i to: linije za košenje, i to za obradu sijena, kosačice, rotacioni sakupljači i prevtrači sena, potom linija malčera, a na Novosadskom sajmu posjetioci mogu vidjeti i liniju za obradu zemljišta, rotacione freze i rotacione drljače, kao i motoprogram, odnosno motokultivatori, motokosačice, i priključni uređaji za te mašine.

Kako je FPM Agromehanika i generalni distributer traktora marke Solis (Indijski proizvođač International Tractors Limited, Sonalika) za Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, posjetioci Sajma imaju priliku i ove mašine da vide i pazare na njihovom štandu. Pojedini Solis traktori su poljoprivrendicima dostupni preko IPARD programa. 

Novi dizajn voćarskih malčera i daske za snijeg 

Od noviteta Ćorović je napomenuo novi dizajn voćarskih malčera koji su prvenstveno namijenjeni za usitnjavanje biljnih ostataka nakon rezidbe, kao i korova i trave u voćnjacima i vinogradima. Pored svoje osnovne namjene mogu se koristiti i za usitnjavanje biljne mase, uređivanje i održavanje svih drugih poljoprivrednih, komunalnih, zapuštenih i neobrađenih površina. 

Tu su i nove prednje daske za snijeg  na traktorima. Oni imaju sistem za amortizaciju snijega, odnosno opruge koje prilikom nailaska na snijeg amortizuju udarac, tako da se čuva i sam traktor i efikasnije se čisti snijeg.

Popusti na Poljoprivrednom sajmu od tri do 30 odsto 

Najskuplji traktor u ponudi je Solis 110 koji sa ugradnom kabinom košta 46.100 eura, a najjeftiniji je Solis 20, bez kabine 7.810 evra. Popusti od tri odsto aktuelni su za traktore do 31. maja, dok je na mehanizaciju do deset, a na određene dijelove rezervnih dijelova čak i do 30 odsto.

Veliku pažnju posjetilaca izazivaju mašine za košenje i sakupljanje sijena, potom traktori do 45 konja. 

Kompanija će svoje proizvode izlagati na Sajmu Agrotehnike u Hanoveru u novembru mjesecu.


Tagovi

FPM Agromehanika Poljoprivredni sajam Solis Mehanizacija Traktori Boris Ćorović


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.