Heljda, drevna biljka čiji uzgoj seže tisućama godina unatrag, postaje sve popularniji izbor u modernoj prehrani i uzgoju. Višestruko je korisna, a i dobiva sve veću pažnju zbog svoje nutritivne vrijednosti, kulturološke važnosti i praktičnosti u kulinarstu.
Evo 15 zanimljivih činjenica o heljdi
- Heljda (Fagopyrum esculentum) je lažna, pseudo žitarica i pripada porodici dvornika (Polygonaceae), istoj kao i rabarbara.
- Naziv joj potječe od grčke riječi phagos - bukva i pyros - pšenica, zbog velike sličnosti sjemenki heljde i bukve.
- Smatra se da je njezin uzgoj počeo u 6. tisućljeću prije Krista u regiji koja je danas provincija Yunnan na jugozapadu Kine. U 7.-8. stoljeću su je s Himalaja u slavenske zemlje donijeli Povolški Bugari
- U prehrani se koristi u obliku zrna, brašna, pahuljica ili kao zrna za klijanje (mikropovrće).
- Bogata je proteinima, vlaknima i raznim hranjivim tvarima poput željeza i magnezija.
- Ima niski glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli porast šećera u krvi nakon konzumacije.
- Heljdino brašno je popularna zamjena za pšenično u prehrani osoba osjetljivih na gluten. Može se koristiti za pripremu raznih jela kao što su kruh, keksi, palačinke, kore za šturdle i kaše.
- Koristi se u tradicionalnim jelima širom svijeta, uključujući hajdinsku kašu u susjednoj Hrvatskoj, ruske palačinke blini i japanski soba nudle.
- Medonosna je biljka jer privlači pčele koje od nje prave kvalitetan med.
- Ova kultura je otporna na većinu štetnika i bolesti, što je čini popularnom u ekološkom vrtlarstvu. No, osjetljiva je na sušu.
- Sjemenke heljde mogu se koristiti kao dodatak juhama, salatama ili kao zdrava grickalica.
- Može se uzgajati u različitim klimatskim uvjetima, od hladnih planinskih do toplijih područja s umjerenom klimom.
- Osim u prehrani, koristi se i u tradicionalnoj medicini zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući poboljšanje probave i smanjenje upalnih procesa.
- U 2023. godini Rusija je postala lider u uzgoju heljde, požnjevši više od 1,6 milijuna tona i pretekavši Kinu.
- Međunarodni dan heljde obilježava se 10. travnja.