Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 30.12.2019. 18:00

Suša i slana voda smanjit će prinose voća i povrća za trećinu?

Dva najvažnija činioca su smanjene količine padavina i povećana slanost vode što je uzrokovano, primjerice, porastom razine mora i olujnim naletima. Ti bi faktori mogli smanjiti prinose voća za oko 21%, odnosno 28%, ukoliko se ne poduzmu mjere.

Suša i slana voda smanjit će prinose voća i povrća za trećinu?
Foto: Depositphotos/Baloncici
107
9
0

Istraživači sa jedne londonske škole (London School of Hygiene and Tropical Medicine) otkrili su da prinosima određenog voća, kao što je grožđe ili banane, prijeti smanjenje gotovo trećine prinosa, a sve zbog klimatskih promjena

Dva najvažnija činioca su smanjene količine padavina i povećana slanost vode što je uzrokovano, primjerice, porastom razine mora i olujnim naletima. Ti bi faktori mogli smanjiti prinose voća za oko 21%, odnosno 28%, ukoliko se ne poduzmu mjere.

Suša bi najviše uticala na grožđe, banane i kikiriki dok bi slanost uticala na agrume, pokazalo je istraživanje. 

Ova je studija objavljena u časopisu Environmental Research Letters, a u njoj su provjereni svi dostupni podaci o tome kako će promjena klime uticati na voće, sjemenke i orašaste plodove.

Zanimljivo je da povećane koncentracije ugljičnog dioksida ubrzavaju fotosintezu u biljkama što može dovesti do poboljšanog rasta bobica i kikirikija. Ali, istovremeno dovodi i do porasta temperature predviđene klimatskim promjenama.

Povećana slanost vode može uticati na različite kulture na različite načine, na primjer, faza rasta lješnjaka i reproduktivna faza kikirikija posebno su osjetljiva na sušu, dok su bademi relativno otporni.

Istraživači su otkrili da suša i slanost vode imaju veći uticaj na prinose od viših temperatura - ali, kako piše telegraph.co.uk, to bi moglo biti zato što je objavljeno više istraživanja o suši i njezinu utjecaju na voće i sjemenke nego o visokim temperaturama.

Pauline Scheelbeelk, docentica prehrambene i ekološke epidemiologije na LSHTM i jedan od autorica studije, rekla je da je važno gledati na klimatske promjene i njezin utjecaj na hranu s visokom hranjivom vrijednošću.

Profesorica Scheelbeelk i njezin tim proveli su sličnu studiju na povrću prošle godine - što je također otkrilo da bi klimatske promjene mogle smanjiti prinose za oko trećinu.

"Čini se da voće i povrće nije tako otporno kao što smo mislili. Osim toga, u svijetu u kojem je konzumacija voća i povrća mala - u Velikoj Britaniji samo 20 posto odraslih pridržava se preporuka pet porcija na dan - svako daljnje smanjenje potrošnje moglo bi biti štetno", rekla je.

Dijelovi svijeta koji su posebno ranjivi obuhvaćaju su podsaharsku Afriku, Ameriku i Indiju, pokazalo je istraživanje.

"Budući da je svijet povezan, morat ćemo preispitati kako pronaći održiv i prilagodljiv prehrambeni sustav", izjavio je Scheelbeelk.


Tagovi

Klimatske promjene Suša Slanost vode Pauline Scheelbeelk Prinosi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]