Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice i žitarice
  • 14.04.2023. 15:00

Strmoglav pad cijene uljane repice - kako stoje žitarice?

Cijena joj je pala ispod granice od 450 eura za tonu, a slaba je i potražnja za repičinim uljem. Bilježi se i pad cijene pšenice

Foto: Depositphotos/hiv360
  • 104
  • 51
  • 0

Sredina ove sedmice je donijela pad cijena pšenice, a smanjenje se nastavilo i u četvrtak kada je za tonu trebalo izdvojiti 248,25 eura za majske ugovore na pariškom MATIF-u. Mnogo je razloga tome.

Evropa gubi tržište Maroka?

Jedan od njih je jačanje eura, ali uticaj ima i ignorisanje kritika koje dolaze iz Rusije na račun dogovora o žitu. Također, razlog je i obustavljanje inspekcije ukrajinskih brodova zbog čega dolazi do zastoja na Bosforu. Ondje oko 40 brodova čeka inspekcijski pregled.

Treba napomenuti i da je jučer objavljeno kako Rusija neće produžiti crnomorski sporazum uz posredovanje UN-a nakon 18. maja osim ako Zapad ne ukloni niz prepreka izvozu njihovih žitarica i gnojiva. 

Do 9. aprila Evropska unija je izvezla 23,83 miliona tona pšenice, što je za 1,75 mil. t više nego u istom periodu prošle godine. Analitičari smatraju da bi mogla izgubiti dio kolača na tržištu Maroka. Ova država je najveći uvoznik te žitarice iz Unije sa 3,65 mil. t, ali je promijenila svoje propise o njezinom uvozu, prvenstveno u korist crnomorske, bolje reći ruske pšenice.

Najviše pala cijena uljane repice

U četvrtak je cijena kukuruza bila 241,25 eura/t. Do sada je u EU već uvezeno 11,7 miliona tona. Povećan je uvoz iz Ukrajine za 54 posto u odnosu na sezonu 2021/22. godinu. Trenutno iznosi 21,74 mil. t.

Cijena uljane repice ima strmoglav pad ispod granice od 450 eura te je iznosila 439,50 eura/t. Istovremeno je potražnja za repičinim uljem slaba. USDA očekuje porast zaliha na evropskom tržištu.

Cijene hrane i dalje u padu - razlog su tri proizvoda

Vrijednosti ulja su pale na svjetskom tržištu. U Čikagu je sojino bilo najjeftinije od 24. marta, a na Malezijskoj berzi je pala cijena palminog za skoro tri posto.

Manja potražnja iz Kine

Na čikaškom CBoT-u rastu cijene za pšenicu i soju. Za pšenicu je porasla i za tonu je trebalo izdvojiti 227,13 eura. Blagi rast je ostvario kukuruz koji je koštao 234,94 eura/t, kao i soja koja je koštala 502,84 eura/t.

Na cijenu kukuruza utiče manja potražnja iz Kine, kao i smanjenje prognoze za usjeve kukuruza i soje u Argentini.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena pšenice Cijen kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Cijene žitarica Pad cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.