Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postpoplavni sindrom
  • 29.05.2023. 12:00

Šta uraditi s poljoprivrednim površinama nakon poplava?

Ne ostavljajte poljoprivredna tla pod ugarom, već ih što prije dovedite u stanje pogodno za biljnu proizvodnju.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 87
  • 15
  • 0

Poljoprivredna tla nakon poplava prolaze fazu "postpoplavnog sindroma" gubitka prinosa i razaranja obradivog sloja zemljišta. Takva tla ne treba ostavljati pod ugarom, već ih što prije treba dovesti u stanje pogodno za biljnu proizvodnju, pojašnjava Pervina Harbaš iz Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona.

"Nakon što se voda povukla s poljoprivrednih površina i tlo se prosušilo, potrebno je prvo ukloniti naplavljene predmete, nakon čega se preporučuje plića obrada zbog potrebe prozračivanja tla", istakla je dodavši da se teška mehanizacija na još vlažnim tlima ne smije primjenjivati jer dovodi do zbijanja potpovršinskog sloja.

Nanosi pijeska

Potreba uklanjanja pijeska ovisi o debljini nanosa pri čemu se pet do 10 centimetara može bez većih problema inkorporirati u tlo dubljom obradom.

"Nanose pijeska debljine od 10 do 15 centimetara moguće je izmiješati s tlom vrlo dubokom obradom, a za one preko 15 centimetara treba primijeniti rigolanje ili još bolje ukloniti ih s parcele, ali samo ako je prihvatljiva procjena troškova uklanjanja", navodi Harbaš.

Pijesak ukloniti samo ako je finansijski opravdano (Foto: Depositphotos/dmitryi)

Imajući u vidu činjenicu da poplave uzrokuju biološke, hemijske i fizikalne promjene važno je istaći da hemijske imaju za posljedicu narušavanje oksidoredukcijske ravnoteže, zbog čega se redukcijska sredina, posebno ako tlo ostaje bez duže vegetacije, odražava na promjene u stabilnosti agregata i utiče na promjenu pH vrijednosti tako da poplavljena zemljišta često postaju kiselija.

"Preporučujemo nakon poplave obavezno provesti fizikalno-hemijsku analizu tla, pa i na onim površinama gdje je obavljena prethodne godine", ističe, napomenuvši da se jedino se na temelju analize mogu ispravno odrediti daljnje mjere i postupci odnosno nadoknada hranjiva (mineralnih i organskih) kao i popravka pH vrijednosti.

Sanirati erozije

Površine poljoprivrednog zemljišta koja su oštećena erozijom također je potrebno sanirati, a koje će se mjere sanacije primjenjivati ovisi o stepenu njihova oštećenja.

"Dio površina koji je bio pod slabijim utjecajem erozijskih procesa moguće je sanirati zahvatima obrade tla", kaže Harbaš.

S obzirom na to da poplavna voda nije bezazlena i da sa sobom nosi puno kontaminiranih tvari preporučuj se oprez.


Tagovi

Poljoprivredna tla Postpoplavni sindrom Poplavljeno zemljište Nanosi pijeska Pervina Harbaš Poljoprivredni zavod USK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.