Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije za tranzit
  • 22.08.2023. 18:00

S koliko eura po toni će EU subvencionirati tranzit ukrajinskih žitarica?

Tradicionalna tržišta Ukrajine su Indonezija, Egipat i druga, no do njih više ne može Crnim morem nego preko Evrope što je puno skuplje

Foto: Depositphotos/wolf139
  • 51
  • 4
  • 0

Evropska komisija bi zaista mogla subvencionirati ukrajinski izvoz žitarica, kroz tranzitne podrške. Prema informacijama koje cure iz Brisela, radi se o iznosu 30 eura po toni, piše Bloomberg. Ovaj je potez još u julu predlagao evropski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Wojciechowski: Da, ali...

On je ove sedmice izjavio da se zalaže za takvo rješenje, ali uz nastavak zabrane uvoza u pet pograničnih zemalja - Mađarsku, Slovačku, Bugarsku, Rumuniju i Poljsku. Kaže da je Ukrajini potrebna takva podrška jer je zbog prekida Crnomorskog sporazuma, izvoz ograničen na alternativne kopnene, ujedno i nerentabilne rute, piše Farmer.  

Naime, tradicionalna tržišta Ukrajine su Indonezija ili Egipat, no do njih više ne može Crnim morem nego preko Evrope što je puno skuplje.

"Ukrajina u prosjeku mora izvesti 4 miliona tona žitarica mjesečno. EU može toliku količinu prevesti u luke, ali za to su potrebna sredstva", rekao je Wojciechowski. 

Po njegovom mišljenju, ovaj uvoz šteti ne samo poljskim, već i ukrajinskim poljoprivrednicima. Tvrdi da se u velikoj mjeri radi o "špekulativnoj trgovini", odnosno da se iskorištava činjenica da su cijene u Ukrajini niske zbog rata. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će njegova zemlja, ako Evropska komisija ne produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine nakon 15. septembra, sama zatvoriti granicu za tu robu.

Ko je zaradio na krizi? 

S druge strane, Olga Stefaniszyna, zamjenica potpredsjednika ukrajinske vlade koji je ujedno i ministar za evropske integracije kaže kako je krizu oko zabrane uvoza uzrokovalo nekoliko zemalja, a prva među njima je Poljska koja je na tome, kako ona kaže - zaradila. "Poljska je utrostručila prihode iz evropskog budžeta za podršku relevantnim sektorima, a Ukrajina nije dobila dodatna sredstva", naglasila je Stefaniszyna. 

Jednostranu zabranu naziva kršenjem temeljnih načela Evropske unije. 


Tagovi

Tranzitne potpore Ukrajinske žitarice Potpora EU potpora Janusz Wojciechowski Subvencije za tranzit


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.