Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Revizija FMPVŠ
  • 07.06.2023. 09:00

Revizori prečešljali finansije: Prevarantima ponovo dali poticaje?

Kod koga nisu pronađene ovce za koje je dobio poticaje, ko odbija vratiti sredstva, šta je sve pokazala revizija FMPVŠ za 2022.?

Foto: Maja C. Celić (ilustracija)
  • 214
  • 69
  • 0

Ured za reviziju institucija u FBiH objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za 2022. godinu. U dokumentu se, pored ostalog, navodi kako se ne može potvrditi opravdanost dodjele poticaja po osnovu proizvodnji i ostalih podrški ostvarenih lani u ukupnom iznosu od 126.254 KM.

Riječ je o korisnicima koji su prekršili uvjete na osnovu kojih su ostvarili poticaje u 2021., zbog čega je, navode revizori, FMPVŠ trebalo izdati rješenja o zabrani apliciranja.

"Izdavanje rješenja o odbijanju prava na poticaje po modelu ruralnog razvoja iz 2012. godine nije izvršeno efikasno, što je imalo za posljedicu da do okončanja revizije još uvijek nije izdano 70 od ukupno 242 rješenja, iako je sa 31. decembrom 2021. godine utvrđeno da nema potencijalnih obaveza po ovom osnovu", navedeno je.

Ćutnja administracije

Zakonom su definirani rokovi za donošenje rješenja po zahtjevu stranke, najkasnije do 30 dana računajući od dana predaje urednog zahtjeva ukoliko nije potrebno provoditi poseban ispitni postupak. Pojedini korisnici, kako je navedeno, pokretali su upravne postupke protiv Ministarstva "zbog ćutanja administracije" u vremenu čekanja svog rješenja i izlagali se dodatnom trošku plaćanja pokretanja postupka zbog neblagovremenog postupanja komisije u donošenju rješenja o odbijanju. 

Završena finansijska revizija za 2022. (Foto: Vlada FBiH)

Za šest korisnika je izdato rješenje kojim se nalaže povrat neutrošenih sredstava isplaćenih za sufinansiranje programa poticanja proljetne sjetve za 2020. godinu, te je konstatirano da su do kraja prošle godine, po ovom osnovu evidentirana potraživanja u iznosu od 35.835 KM (u 2021. godini 182.508 KM). Iako je sporazumom utvrđena obaveza povrata neutrošenih sredstava, do okončanja revizije nije izvršena njihova uplata u budžet FBiH.

"Do datuma izdavanja izvještaja izvršen je povrat sredstava Općine Fojnica (6.219 KM) i Općine Donji Vakuf (11.914 KM), a Općina Čelić kojoj je izdato rješenje o povratu u iznosu od 17.702 KM nije izvršila povrat sredstava jer je protiv navedenog rješenja pokrenula upravni spor. Postupak još nije okončan", navodi se. 

Malak vratio poticaje

Revizori su istakli i da nadzor i kontrola kantonalnih poljoprivrednih inspektora i dodatna kontrola federalne poljoprivredne inspekcije, nisu vršeni u predviđenom obimu. Naime, Programom utroška sredstava po modelu podrški proizvodnji za 2022. godinu po osnovu biljne i animalne proizvodnje odobreno je 28.303 zahtjeva, a izvršena je kontrola zahtjeva po osnovu proizvodnje kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka samo za samo 252 korisnika od 5.019 (odobreno 18.453 zahtjeva u ukupnom iznosu od 44.818.206 KM). Stoga, kako navode, nisu mogli potvrditi da je uspostavljen adekvatan nadzor i kontrola.

Uvidom u evidencije obavljenih inspekcija i dostavljenih rješenja o povratu, utvrđeno je da je izdato ukupno šest rješenja za povrat sredstva dodijeljenih u 2021. godini. Revizijom je utvrđeno da je na pet rješenja o povratu uložena žalba, od kojih je Ministarstvo prihvatilo samo jednu, a ostale su odbijene kao neosnovane.

"Dva korisnika su izvršila povrat sredstava, a Farma Omerović d.o.o. Ključ, čije su žalbe po osnovu dva rješenja o povratu odbijene, nije izvršila povrat u ukupnom iznosu od 32.760 KM", istaknuto je.

Također, Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je nadzor Malak farme Kakanj i u julu prošle godine izdala rješenje o povratu 7.480 KM.

"Izdatim rješenjem konstatovano je da nisu pronađene 187 ovce za koje je ostvaren poticaj, a za koje je korisnik dao izjavu da će ih zadržati dvije godine od podnošenja zahtjeva, što predstavlja poseban uslov na osnovu kojeg su sredstva odobrena", navodi se u dokumentu te dodaje kako za navedene ovce korisnik nije posjedovao zapisnik nadležne veterinarske organizacije ili kantonalnog veterinarskog inspektora o uginuću ili izlučivanju, radi remonta stada u toku godine.

Inspektor je izdao nalog za povrat sredstava za nedostajući dio stada (187*40 = 7.480 KM) i dostavio rješenje o povratu, a korisnik je uplatio sredstva povrata i nije uložio žalbu.

"Uvidom u zahtjeve korisnika za poticaje za 2022. godinu koji su dostavljeni nakon pravosnažnosti izdatih rješenja o povratu za proizvodnju i ostalih podrški po osnovu odobrenih sredstava u 2021., odobrena su sredstva podrške istim korisnicima u ukupnom iznosu od 126.254 KM", evidentirali su revizori napomenuvši da FMPVŠ nije izdalo rješenja o zabrani apliciranja korisnicima koji su počinili prekršaj, a kojim gube pravo na ostvarivanje novčane podrške za period od tri godine, računajući od dana dostave pravosnažnog rješenja.

Stoga je izdata preporuka da se provodi nadzor i kontrola korisnika sredstava u fazi proizvodnje i fazi dodijeljenih poticajnih sredstava svih mjera, te izdaju rješenja o zabrani apliciranja svim klijentima koji počine prekršaj. Također, potrebno je izvršiti uvid u dokumentaciju na osnovu koje su odobrene podrške korisnicima u 2022. godini nakon što su izdata rješenja o povratu, te na osnovu konstatiranog poduzeti adekvatne mjere.

Neopravdano plaćanje komisijama

U okviru izdataka za ugovorene i druge posebne usluge najznačajniji su izdaci za rad komisija - 80.265 KM. Revizori su istaknuli kako isplate komisijama za provođenje postupaka javnih nabavki i za model ruralnog razvoja ne smatraju opravdanim jer se u dostavljenim izvještajima navodi da su se poslovi obavljali i u toku radnog vremena.

Obračun naknada članovima koji su zaposleni u Ministarstvu nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti kako je propisano, zbog čega je izdata preporuka: "Naknadu za rad zaposlenicima u komisijama isplaćivati isključivo ukoliko se zadaci obavljaju izvan radnog vremena."

Također, napomenuli su da revalorizacija stalnih sredstava nije izvršena jer Federalno ministarstvo finansija kroz modul stalnih sredstava nije osiguralo tehničke preduslove.

"Budžetski korisnici, vrše revalorizaciju ako je inflacija na godišnjem nivou, mjerena rastom cijena, viša od 10% ili 10% i više, kumulativno od posljednje promjene vrijednosti sredstava. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, rast cijena proizvođača industrijskih proizvoda u 2022. godini iznosio je 17,4 posto", stoji u izvještaju.

Kompletan revizorski izvještaj pogledajte u dokumentu ispod ovog teksta.


Dokumenti


Tagovi

Revizorski izvještaj Finansijska revizija FMPVŠ Poticaji Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !