Pretraga tekstova
Sajam suvomesnatih proizvoda, okupio veliki broj posjetilaca i degustatora.
Nakon dvije godine pauze, zbog pandemije virusa korona, nastavljena je tradicija u selu Mačkat, nadomak Čajetine u Srbiji, gdje je održan 21. Sajam suvomesnatih proizvoda. Popularna Pršutijada je okupila 12 najjačih proizvođača ovih delikatesa koji su izložili svoje najbolje proizvode.
Jedinstvenu manifestaciju suvog mesa na Balkanu, za tri dana posjeti nekoliko desetina gostiju i turističkih radnika. Iako je na ovogodišnjoj izložbi bio manji broj proizvođača i izlagača, primijećen je bolji kvalitet proizvoda, goveđe i svinjske pršute, ovčije stelje, duvan i običnih čvaraka, te kobasice i slanine.
Proizvođači su se potrudili da svojim gostima sa Tare i Zlatibora, ali i graničnih bh. opština Rudog i Višegrada, ponude najkvalitetnije proizvode pažljivo odabrane za ovu priliku. Zadivljuje ljepota viđenog, posebno za gurmane i one koji odavno poznaju kvalitet užičke svinjske i goveđe pršute.
Kao i prethodnih godina, ocjenjivala se ona najbolja, a laskavo prvo mjesto za najbolju goveđu pršutu pripalo je Dragoljubu Šopaloviću, drugo Jeleni Stojanović dok je treće mjesto zauzeo Rade Šopalović, svi iz sela Mačkat. Ovi "majstori" kažu da je za dobar i kvalitetan gotov proizvod, prije svega, potreba odlična sirovina koju oni nalaze najčešće u okolnim selima. Zatim, treba ga dobro osoliti i osušiti. Sam proces traje oko mjesec dana, a za poseban okus zaslužna je klima i sudar vjetrova u ovom podneblju.
Najbolju svinjsku pršutu napravio je Aleksandar Radojčić, drugo mjesto zauzeo je Dragan Stojanović dok je treće mjesto u ovoj kategoriji pripalo Vladimiru Andžiću.
Specifičnost ove Pršutijade se ogledala u tome što je po prvi put dodijeljeno posebno priznanje "Dušan K. Stojanović", koje je zasluženo pripalo Miliji Brkoviću iz sela Kačera, dugogodišnjem proizvođaču i višestrukom pobjedniku ove manifestacije.
Ono što se može zaključiti je da je ovaj događaj veoma važan i u samoj turističkoj ponudi Zlatibora jer privlači veliki broj posjetilaca iz raznih dijelova zemlje i susjedstva. Pored toga, ona je i prodajnog karaktera, tako da se goveđa pršuta prodavala po cijeni od 40 konvertibilnih maraka, dok se svinjska mogla kupiti za 28 maraka. Cijena slanine i kobasice je 23 KM, dok se sudžuk prodavao po 26 KM, a duvan čvarci po 25 KM. Cijena ovčije stelje je bila 26 maraka.
Tagovi
Pršutijada Sajam suvomesnatih proizvoda Selo Mačkat Opština Čajetina
Autorica
Više [+]
Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393... Više [+]
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu
Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393 korisnika od čega 346 fizičkih i 47 pravnih lica. Fizičkim licima isplaćeno je 290 546 maraka, a pravnim licima 204 186 KM.
Ovo je po prvi put od kako Općina Bugojno iz Budžeta isplaćuje poljoprivredne poticaje, da to uradi u cijelom iznosu i prije proljetne sjetve, što je veliki iskorak za poljoprivredne proizvođače, kojima je sada lakše planirati svoje aktivnosti na imanjima kojima gazduju.
Foto: Bugojno Danas
Selma Mujić
prije 1 tjedan
Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina. Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina.
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇 Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇