Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU mjere
  • 23.03.2022. 17:00

Predstavljene nove mjere za pomoć poljoprivrednicima i potrošačima u EU

Proizvođači će prema novim mjerama moći koristiti ugar za uzgoj dodatnih usjeva svih vrsta, a uspostavit će se i privremeni okvir državne pomoći kako bi i nacionalne vlade pružile vlastitu podršku

Foto: Depositphotos/fiera
  • 147
  • 15
  • 0

Evropska Komisija je danas predstavila niz kratkoročnih i srednjoročnih akcija za poboljšanje globalne prehrambene sigurnosti kao i podršku poljoprivrednicima i potrošačima u Evropskoj uniji zbog sve većeg rasta cijena hrane i inputa, kao što su energija i gnojiva.

Očekuje se da sukob u Ukrajini, bar kratkoročno, neće uticati na prehrambenu sigurnosti u EU, ali će doprinijeti poskupljenju kako u Evropi tako i u svijetu. Najviše će trpiti stanovništvo s nižim primanjima. Brisel želi ovakvu situaciju sanirati naglašavajući potrebu da poljoprivreda i lanci snabdijevanja u EU postanu otporniji i održiviji, u skladu sa strategijom Od polja do stola. 

Nove mjere podrške i pomoći

Najavljen je paket mjera koji uključuju pomoć evropskim proizvođačima, ali i obezbjeđenje sredstava za najugroženije stanovništvo.

EK se opredijelila da poduzme sve da EU kao izvoznik i najveći proizvođač poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, doprinosi globalnoj prehrambenoj sigurnosti, posebno u Ukrajini, Sjevernoj Africi i Bliskom istoku, koji se u velikoj mjeri oslanjaju na uvoz žitarica, ali i u Aziji i podsaharskoj Africi.

Dostupnost hrane trenutno nije u pitanju u EU, budući da je kontinent uglavnom samodovoljan za mnoge poljoprivredne proizvode. Problem se javlja kod osiguranja dovoljnih količina stočne hrane što zajedno s ostalim troškovima čija se cijena povećala pokazuje ranjivost i rizik od povećanja cijena.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije, izjavio je: "Sukob u Ukrajini je stvorio mnoštvo problema. Vrijeme je da Evropa pokaže solidarnost i da pomogne Ukrajini, njenom narodu i poljoprivrednicima, kao i ranjivim zemljama uvoznicama širom svijeta, koje se suočavaju s povećanjem cijena i potencijalnim nestašicama." Dodao je da treba razmatrati pitanja pristupačnosti prehrambenih namirnica i poduzeti korake kako bi poljoprivredu i lance snabdijevanja hranom učinili otpornijim i održivijim za suočavanje s budućim krizama.

EU će pomoći Ukrajini (Foto: Depositphotos/photoquest7)

Janusz Wojciechowski, komesar za poljoprivredu, je rekao: "EU je 'poljoprivredna supersila' i mi ćemo pomoći da naši poljoprivredni proizvođači imaju punu podršku Komisije kako bi zadovoljili svjetske potrebe za hranom. To ćemo učiniti dok radimo na tome da naši lanci snabdijevanja budu održiviji i otporniji na buduće šokove."

Pojačana humanitarna pomoć

Komisija podržava Ukrajinu u razvoju i implementaciji kratkoročne i srednjoročne strategije prehrambene sigurnosti kako bi se omogućilo da inputi stignu do farmi gdje god se to može izvesti te da se održavaju transportni i skladišni kapaciteti kako bi se omogućilo Ukrajini da prehrani svoje građane i da na kraju povrati svoja izvozna tržišta.

Predložen je program hitne podrške Ukrajini od 330 miliona evra koji će pomoći da se osigura pristup osnovnim dobrima i uslugama, kao i zaštita stanovništva.

EU je pojačala humanitarnu pomoć regijama i grupama stanovništva koje su najviše pogođene. Nastaviće se snažno zalagati za izbjegavanje izvoznih ograničenja i zabrana izvoza hrane kako bi se ojačala globalna sigurnost.

Pomoć za poljoprivrednike i potrošače u EU

Kako bi poboljšale pristupačnost hrane, države članice mogu primijeniti snižene stope poreza na dodanu vrijednost i podstaći ekonomske operatere da obuzdaju maloprodajne cijene. Državama članicama je na raspolaganju pomoć iz fondova EU, kao što je Fond za evropsku pomoć najugroženijima (FEAD).

Slaba tačka evropskog poljoprivredno-prehrambenog sektora je targetirana i to je ovisnost o uvoznim proizvodima. Prvenstveno se misli na stočnu hranu, a zatim na đubriva i gorivo. To predstavlja izazove na nivou proizvodnje i uzrokovaće porast cijena navodi se u izvještaju koji je danas usvojila Evropska komisija.

U nastojanju da ublaži trenutno stanje, EK predlaže podrške poljoprivrednicima što uključuje paket od 500 miliona evra, kao i povećanje postotaka direktnih plaćanja koja se mogu unaprijediti do 16. oktobra naredne godine i pomoći određenim sektorima, najviše tržištu svinjskog mesa s obzirom na tešku situaciju u tom sektoru.

Ugar će se koristiti za usjeve

Proizvođači će prema novim mjerama moći koristiti ugar za uzgoj dodatnih usjeva svih vrsta, a uspostavit će se i privremeni okvir državne pomoći kako bi i nacionalne vlade pružile vlastitu podršku, posebno poljoprivrednicima, proizvođačima đubriva i sektoru ribarstva.

Uspostavljen je novi Evropski mehanizam za spremnost i odgovor na krizu prehrambenu sigurnost (EFSCM), koji okuplja evropske i nacionalne administracije i privatne aktere duž cijelog lanca snabdijevanja koji će izvršiti mapiranje rizika i ranjivosti lanca snabdijevanja u EU, nakon čega će predložiti preporuke i odgovarajuće mjere ublažavanja.

Problem je stočna hrana (Foto: Bigstock/Thatsaphon Saengnarongrat)

Komisija će osigurati da ukupna produktivnost poljoprivrede EU ne bude potkopana. To znači veću upotrebu inovacija kako bi se doprinijelo održivom povećanju prinosa, kao što su precizna poljoprivreda, nove genomske tehnike, poboljšano upravljanje hranjivim tvarima, integrisano upravljanje štetočinama, biološke alternative hemijskim pesticidima.

Horizon Europe će ulagati u istraživanje i inovacije kako bi zamijenili upotrebu sintetičkih đubriva. Veća efikasnost u korištenju azota, prelazak na zeleni azot za đubriva i valorizacija biomase su među prijedlozima.

Komisija je pozvala države članice da u tom smislu koriste sve dostupne instrumente u svojim strateškim nacionalnim planovima za period 2023-2027, a što se odnosi na korištenje alata za upravljanje rizikom, razvoj precizne poljoprivrede ili povezane podrške za povećanje proteinskih usjeva.


Tagovi

Prehrambena sigurnost Hrana Pomoć poljoprivrednicima Ugar Poskupljenje Stočna hrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.