Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola štetnika
  • 06.03.2024. 18:00

Povećanje prinosa za 25 posto uz pomoć ptica i insekata?

Štetnici su odgovorni za oko 10 posto gubitaka usjeva godišnje. Kontrolirati ih mogu ptice grabljivice i beskičmenjaci. Gdje su najučinkovitiji?

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 25
  • 11
  • 0

Poznato je da su grabljivci puput ptica, ali i insekata efikasni u suzbijanju različitih štetočina na usjevima. Naučnici su objavili da mogu biti i učinkovita alternativa pesticidima, piše France 24

Povećanje prinosa za 25 posto

Štetočine su odgovorne za oko 10 posto gubitaka usjeva godišnje zbog čega su naučnici u Brazilu, Sjedinjenim Državama i Češkoj analizirali prethodna istraživanja o njihovoj kontroli uz pomoć ptica, pauka ili pak kornjaša. Otkrili su da oni pomažu u smanjenju populacije štetočina za više od 70 posto, dok su prinosi usjeva povećani za 25 posto.

"Očuvanje prirodnih grabljivaca ključno je za osiguranje kontrole štetočina u budućnosti s obzirom na neizbježne klimatske promjene", rekao je glavni autor studije Gabriel Boldorini, doktorant na Saveznom univerzitetu za ruralni razvoj Pernambuco u Brazilu. Naučnici smatraju da pesticidi dovode do gubitka bioraznolikosti, onečišćenja vode i tla te rizika za ljudsko zdravlje.

Gdje su efikasniji?

Grabljivci su bili učinkovitiji u regijama gdje su zabilježene veće promjene u količini kiše, odnosno oscilacija između sušnih i razdoblja obilnih padavina. 

Što je više vrsta, to ekosistemi bolje funkcioniraju. No, zanimljivo je i otkriće da je imati jednu vrstu grabljivca jednako efikasno kao i više njih. 

T-motka brani polje od glodavaca - koliko ih treba po hektaru?

Klimatske promjene i povećanje nivoa ugljeng dioksida utječu i na prinos usjeva i na dinamiku štetočina, odnosno oni se šire na nova područja, ali se i povećavaju njihove stope preživljavanja.

U međuvremenu, druge studije su pokazale da su beskičmenjaci važni za zdravlje ekosistema koji je u globalnom rapidnom opadanju zbog čega je njihovo očuvanje iznimno važno. 


Tagovi

Kontrola štetnika Alternativa pesticidima Zaštita bilja Povećanje pirnosa Ptice grabežljvice Gubitak bioraznolikosti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.