Pretraga tekstova
Poskok je ujeo u šaku čovjeka koji je bio u lovu te je zbrinut u trebinjskoj Bolnici za oporavak.
Zmije nisu uobičajena pojava u ovo doba godine, no, nadprosječno visoke temperature uticale su na to da se one još uvijek nisu povukle u svoja skloništa. Proteklih dana su registrovana čak dva ujeda zmija od kojih je jedan bio ujed poskoka, pišu Nezavisne.
Poskok je ujeo u šaku čovjeka koji je bio u lovu te je zbrinut u trebinjskoj Bolnici za oporavak, potvrdili su u Službi hitne medicinske pomoći koja ga je primila nakon ujeda.
I u susjednoj Hrvatskoj je slična situacija. Kako su pisali tamošnji mediji, poskok skriven među granama masline je ujeo jednu beračicu na otoku Hvaru. Nesretna 66-godišnjakinja je odmah prevezena u bolnicu gdje joj je spašen život.
Pojedini mještani trebinjskih sela kažu kako su vidjeli i mlade poskoke što je rijetkost u ovo doba godine. Stručnjaci kažu da poskoci u jesen često borave na granama stabala, posebno maslina, gdje dočekuje ptice. Zato su posebno berači maslina pozvani na veliki oprez.
Ujed poskoka za ljude može biti smrtonosan. Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz.
Tagovi
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.